IT i Tehnologija

Direktor Googla: Umjetna inteligencija će utjecati na “sve” uključujući “svaki proizvod u svakoj kompaniji”


Sundar Pichai, CEO kompanije Google, govorio je o budućnosti vještačke inteligencije u intervjuu za “60 minuta” CBS-a, koji je emitovan u nedjelju.

Pichai je razgovarao o vlastitom AI chatbotu Bard-u i širokim utjecajima AI-a.

“Ovo će utjecati na svaki proizvod svake kompanije”, rekao je Pichai, kasnije opisujući generativnu AI kao “super-moćnog pomoćnika”.

Rekao je da bi AI mogao pomoći kliničkim radiolozima u dijagnosticiranju i liječenju medicinskih stanja. Ti doktori koriste slike za dijagnostiku.

Pichai je rekao da bi AI mogao pomoći takvim doktorima da identificiraju najozbiljnije slučajeve na listi pacijenata svaki dan i upozore ako su propustili nešto važno u dijagnostici.

“Zašto ne bismo iskoristili super-moćnog pomoćnika da vam pomogne u svemu što radite?”, rekao je Pichai.

Pichai je primijetio da će AI poremetiti određene poslove kao što su pisci, računovođe, arhitekti, pa čak i softverski inženjeri. Google je prethodno utvrdio da bi AI chatbot ChatGPT mogao hipotetički proći intervju za posao softverskog inženjera početnog nivoa u kompaniji.

Google nije odmah odgovorio na zahtjev portala Insider za komentar Pichaijevih razmišljanja o AI-u.

Ova tehnološka kompanija je u martu predstavila svoj chatbot Bard. Bard proizvodi tekstualni odgovor na pitanja i upute korisnika. Proizvod je dizajniran da “poveća vašu produktivnost, ubrza vaše ideje i hrani vašu znatiželju”, prema Google-u.

Lansiranje Barda uslijedilo je nakon lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a u oktobru, koji je postao najbrže rastuća aplikacija za potrošače u istoriji interneta, dostigavši 100 miliona korisnika u samo dva mjeseca.

U decembru, menadžerski tim Google-a izdao je interni “crveni kod” u odgovoru na uzbuđenje zbog lansiranja ChatGPT-a. Prema internom memoaru koji je vidio The New York Times, Pichai je učestvovao u nekoliko sastanaka oko AI strategije Google-a i preusmjerio neke timove u kompaniji da se fokusiraju na razvoj vlastitog seta AI proizvoda.