Novosti

Slaven Grizelj najavljuje prosperitetnu budućnost Aluminij Industrije


– Kad ostvarimo dva nova velika projekta, koje bismo trebalo obznaniti na Sajmu u Mostaru, za Aluminij Industriju nema više straha. To će biti firma koja će zapošljavati 700 i više ljudi, koja će imati odlična primanja i kojoj nikakve turbulencije neće moći ništa.

Ovo je izjavio Slaven Grizelj, doktor ekonomskih nauka, zamjenik predsjednika i finansijski direktor M.T. Abraham grupe u sklopu podcasta “Imam ideju” portala Bljesak.iinfo.

Grizelj je otkrio da će na sajmu u Mostaru početkom maja biti potpisan sporazum o finalnoj proizvodnji dijelova za autoindustriju i projekat proizvodnje struje iz solarnih izvora.

– Želimo eliminirarati rizik opskrbe struje ovog biznisa i cjenovni rizik, pojasnio je Grizelj.

On je takođe najavio da od ove sedmice Aluminij Industrija počinje rad u punom kapaitetu od 250 hiljada tona, ali i da ide u novu investiciju u proizvodnju žice za kojom vlada velika potražnja,

– Mi sagladavamo segment proizvodnje žice za kojim vlada velika potražnja, s tim da linija koja sada postoji ne može odgovoriti tržišnim zahtjevima. Pregovaramo o novoj opremi za taj segment i vrlo brzo, najvjerovatnije za sedam dana, potpisat ćemo ugovor o narudžbi, obrazložio je Grizelj.

Prema njegovim riječima, pokretanje pogona Anoda očekuje se za godinu dana, o čemu se pregovara s partnerima.

Alumniij Industrija je u 2021. godini ostvarila oko 460 mil KM prihoda, te 30 miliona KMn neto dobiti. U 2022. godini su brojke više nego udvostručene, a i teškoj 2023. godini očekuju se iznimni rezultati.

– To je rezultat marljivog i predanog rada menadžmenta i svih zaposlenika.
Aluminij Industrija trenutno ima 370 zaposlenih. Razvijamo segment transporta i logistike. Prva faza investicije bila je u 25 kamiona, druga faza je dodatnih 25.

Nije ideja da zamijenimo eksterne pružatelje transporta nego da eliminiramo cjenovni rizik i situacije kada neko od prevoznika ne može ispuniti obećano kako bismo imali određenu sigurnost i mogli izvršavati obaveze prema partnerima, objasnio je Grizelj.

Više na video linku: