Novosti

OC Jahorina planira u ovoj godini prihod veći od 25 miliona KM


Olimpijski centar Jahorina planira u 2023. godini prihod od 25,45 miliona KM i neto dobit od 877 hiljada KM, sadržano je u Planu poslovanja, izvještava Indikator.ba.

U slučaju ostvarenja plana, prihod bi bio značajno povećan u odnosu na 2022. godinu kada je iznosio 20,46 miliona KM, dok bi dobit bila više nego udvostručena s obzirom da je lani iznosila 341 hiljadu KM.

Društvo je u sezoni 2022/23 do 20. marta ostvarilo promet od ski karata u iznosu od oko 14 miliona KM, a u cijeloj sezoni 2021/22 taj promet je iznosio 19 miliona KM.

Fokus ulaganja u ovoj godini je na započete projekte, posebno na izgradnju ski centra Igiršta gdje su, prema planu, predviđene investicije vrijedne 13,9 miliona KM iz sredstava kredita i subvencija. Pokrenuti su tenderi za izgradnju upravne zgrade, javnih toaletra i prodajnih mjesta na izlaznoj stanici, izgradnju bifea na polaznoj i izlaznoj stanici, a predviena je gradnja trotoara, biciklističke staze i pakring prostora, osvjetljenja u centru i vodosnabijevanja.

Na jahorini će se, prema planu poslovanja, ulagati u sistem osnježavanja Skočine, gdje je stari sistem potrebno zamijeniti, proširiti i povezati sa novim stazama, te povećati kapacitet akumulacije. Finansiranje projekta je obzbijeđeno kratkoročnom pozajmicom.

Osim toga planirana su i ulaganja u opremu, pri čemu je najveća investicija u sveobuhvatni informacioni sistem vrijedna 1,5 miliona KM.