Lifestyle

Crackerjack Handcrafted Gin – London Dry Gin na bosanski način


Nauka kaže da, ukoliko želite proizvesti bocu alkoholnog pića koje tehnički možete nazvati gin, dovoljno je imati bocu rakije i bobice smreke (kleke, borovice) koje ćete na izvjesno vrijeme potopiti u tu rakiju. Po definiciji i rakija klekovača može se nazvati ginom. Po toj istoj definiciji, gin je jako alkoholno piće aromatizirano smrekom, dobiveno aromatiziranjem organoleptički odgovarajućeg etilnog alkohola poljoprivrednog porijekla s bobicama smreke (Juniperus communis L.)”. 

Međutim, ako želite proizvesti vrhunski kraft London Dry Gin jedinstvene arome, onda trebate adekvatan prostor, savremenu opremu, vlastiti recept i najkvalitetnije sastojke!

Upravo to imali su troje prijatelja iz Sarajeva koji su pod okriljem firme CJ Company doo Sarajevo pokrenuli proizvodnju London Dry Handcrafted Gina kojeg su nazvali Crackerjack.Biljkama ti pričam priču

Za čitaoce Poslovnih novina podijelili su iskustva i planove, otkrili poneki recept i nešto nas naučili.

Ko su ljudi koji stoje iza Crackerjack Handcrafted Gina i čime se bave kad ne mućkaju biljke od kojih je svaka posebno lijek za neku bolest? 

Crackerjack Team trenutno čini samo troje: direktorica CJ Company doo koja se brine o finansijskim i logističkim aspektima poslovanja; zatim rukovodilac procesa proizvodnje – magistar prehrambene tehnologije; i konačno idejni tvorac i kreator jedinstvene recepture Crackerjack Handcrafted Gina –  inače doktor medicine.

Kako se zapravo proizvodi gin, šta je baza, koja je polazna tačka? 

Ako govorimo o London Dry vrsti gina, prema svjetskim i našim zakonima baza za njegovu proizvodnju je isključivo “etilni alkohol poljoprivrednog porijekla sa maksimalnim sadržajem metanola do 5 grama po hektolitru preračunato na 100% vol. alkohola“ Takav, izuzetno čist alkohol se dobija procesom visoke destilacije fermentiranog žita, voća ili melase, tokom kojeg se eliminišu svi neželjeni i štetni sastojci. Rezultat je izuzetno čista alkoholna baza u kojoj više uopšte nema arome početne supstance. Takav alkohol je gin majstoru baš kao što je slikaru bijelo čisto platno na koje će bojama naslikati svoju priču. Gin majstor svoju priču slika raznim ljekovitim i aromatičnim biljkama, koje se jednim imenom nazivaju „botanicals“! Bobice smreke su obavezne, a broj, vrste, količine i međusobni odnos ostalih biljaka razlikuju se od gina do gina! Botanicals se izvjesno vrijeme maceriraju u alkoholnoj bazi, nakon čega slijedi ponovna destilacija, nakon koje se u destilat ništa ne smije dodavati izuzev destilovane vode. Prije flaširanja, gotov proizvod mora odležati minimalno pet sedmica, kako bi se sve arome sljubile u jedinstvenu harmoniju.

U zemlji vina, piva i rakije – otkud ideja o proizvodnji gina? 

Jeste li čuli Legendu o Crackerjacku? Na jednoj planini iznad Sarajeva, nakon podužeg uspona, doktor je legao na proplanak da malo odmori. Omamljen čistim zrakom i mirisima ljekovitog aromatičnog bilja, ubrzo je zaspao i usnio neobičan san. U san mu je došla Planinska Vila: „Napravićeš piće čiji će svaki gutljaj biti uzbudljivo putovanje, tokom kojeg će svakoga koji ga pije dočekivati, voditi i ispraćati isprepletene arome jedanaest odabranih biljaka! Sve ćeš ih pronaći na planinama, brdima i u dolinama Bosne i Hercegovine…“ Legenda je istinita!

Industrijski VS Craft Gin

Kako je tekao cijeli taj proces koji je prethodio prvoj boci za koju ste rekli „OK, to je to“? Je li bilo puno propalih pokušaja, puno „prvih mačića koji se u vodu bacaju“?

Kako legenda dalje kaže, više od godinu i po dana, izučavao je doktor tajne pravljenja kraft gina, tragao za odabranim biljkama, smišljao i isprobavao na desetine vlastitih recepata, sve dok konačno nije san pretvorio u stvarnost. Nije bilo jednostavno. Trebalo je pronaći jedanaest različitih ljekovitih i aromatičnih biljaka, koje sve rastu u Bosni i Hercegovini, postići željenu aromu tačno određenim omjerima biljaka. Osim toga, doktor ne bi bio doktor da mu inspiracija nisu bile biljke čija su ljekovita svojstva idealna za ljude izložene svakodnevnom stresu (kao što su npr. menadžeri), biljke koje blagotvorno djeluju na nervni sistem, reguliraju krvni pritisak, čuvaju srce… Da, bilo je mnogo pokušaja, tj. „prvih mačića“, ali nisu se bacali u vodu, nisu propadali! Čak i prvi pokušaji uzrokovali su mnogo dobrog raspoloženja prilikom redovnih probnih degustacija s prijateljima ljubiteljima gina.

Odlučili ste se za London Dry, vrstu gina koji spada u red najkvalitetnijih. Po čemu se prepoznaje koji je gin kvalitetan, može li se to naučiti? 

Sve se može naučiti, naravno! Ali svaki proces učenja zahtijeva mnogo vremena, odricanja i upornosti. Treba znati da i unutar kategorije London Dry postoje ogromne razlike u kvaliteti, pa otud i velike razlike u cijeni između različitih brendova. Nadalje, treba biti svjestan i razlike između industrijskog i craft gina. Veliki poznati brendovi proizvode gin u ogromnom količinama na industrijski način, često uz korištenje raznih koncentrata aroma. Craft gin se radi ručno, s ljubavlju i pažnjom, u veoma malim serijama uz korištenje prvoklasnog lokalnog ubranog i sušenog bilja. Primijetićete da se Crackerjack u frižideru potpuno zamuti, a da se ponovo potpuno izbistri kad postigne sobnu temperaturu. To je dokaz da se nije štedilo u njegovoj proizvodnji. Zamućenje dolazi od bogatstva esencijalnih ulja jedanaest ljekovitih i aromatičnih biljaka.Gin nije isključivo „ženska priča“

U našem se podneblju gin nekako po automatizmu veže za tonik. Šta Vi preporučujete kao izazov za probati? 

Tonik se zaista odlično slaže sa ginom. Razlog je činjenica da tonik sadrži male doze kinina, koji ima sposobnost da „rasplamsa“ arome botanicalsa u ginu. To su u 18. stoljeću prvi otkrili britanski vojnici koji su u Indiji morali piti kinin kao lijek protiv malarije. Bio im je gorak, pa su ga pili sa ginom!

Otkrili su da je i gin ukusniji kad mu se doda kinin. Naravno, pored poznatog gin & tonik koktela, postoje mnogi gin kokteli koje vrijedi probati, npr: Martini, Tom Collins, Gin Fizz, Gimlet… Preporučujemo savršen Negroni: Veliku čašu za miješanje napunite ledom i dodajte: 30 ml Crackerjack Handcrafted London Dry Gin, 30 ml Campari, 30 ml Vermouth Rosso. Miješajte lagano 30 sekundi. Procijedite u čašu za whiskey u koju ste prethodno stavili 3-4 kocke leda. Ukrasite kriškom naranče i uživajte!

Kultura ispijanja gina se uvijek nekako veže za žene, pa gin, premda je riječ o „ozbiljnom“ alkoholnom piću doživljavamo kao žensko piće. Koliko je to zapravo pogrešno, ako jeste, naravno? 

Gin je veoma popularno piće kod oba spola! Istina, žene uglavnom više vole blaže long drink koktele, npr. G&T u kojem ima više tonika, dok neki macho muškarci traže nešto žešće. Ako Crackerjack Handcrafted London Dry Gin probaju čist ili samo sa nekoliko kocki leda, definitivno neće ni pomisliti da ga nazovu ženskim pićem! Naprotiv!

Koristite li samo lokalne biljke i začine ili ste prisiljeni posegnuti i za uvozom? 

Za Crackerjack Handcrafted London Dry Gin koristimo lokalne biljke: bobice smreke, sjeme korijandera, korijen anđelike, korijen sladića, bejturan (slatki pelin), majčinu dušicu, nanu, matičnjak, cvijet lipe, cvijet bagrema i plod šipurka.

Gdje, osim putem Vaših društvenih mreža, možemo kupiti Crackerjack?

Trenutno, osim putem online narudžbe, Crackerjack Handcrafted London Dry Gin možete nabaviti u Crvena Jabuka marketu na Marindvoru u Sarajevu. Uskoro će Crackerjack biti dostupan i u drugim gradovima BiH u većim maloprodajnim objektima trgovačkih lanaca kao što su Mercator, Konzum itd.

I na kraju, ali ne i najmanje važno – Šta se, da nas ne uhvati prelako, mezi uz gin i postoje li pravila kako se zapravo gin pije da bi se iz svake čaše izvukao maksimalni užitak?

Zainteresirajte se da otkrijete šta sve Crackerjack Handcrafted London Dry Gin čini posebnim! Pokušajte otkriti različite botancials u mirisu, u okusu na jeziku i nepcu… Važan je aftertaste koji ostaje u grlu dugo nakon što progutate…  Ne žurite! Uživajte u svakom malom gutljaju!