Novosti

Osigurano 320.000 KM za podršku start-up kompanijama i mladim poduzetnicima kroz usluge poslovne podrške


Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić, i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Steliana Nedera, danas su, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisali Sporazum o provedbi aktivnosti usmjerenih na jačanje usluga poslovne podrške, koje se realizuju u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG2)”.  EGG2 projekat je zajednička inicijativa Vlade Norveške i UNDP-a u BiH, pokrenuta 2021. godine s ciljem osiguranja pretpostavki za snažniji ekonomski rast, uz fokus na obrazovanje, poduzetništvo i inovacije.

Cilj potpisanog sporazuma je stimulisanje uspostavljanja novih i unapređenja postojećih usluga poslovne podrške u FBiH, sa posebnim fokusom na start-up kompanije i mlade poduzetnike. U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u saradnji sa UNDP-om, objavit će javni poziv za odabir kvalifikovanih organizacija koje pružaju usluge poslovne podrške na teritoriji Federacije BiH, a kojima će biti dodijeljena poticajna sredstva u okviru EGG2 projekta. Grant shema će biti realizovana u skladu sa najboljim praksama podrške lokalnom i regionalnom razvoju koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

– Ukupni raspoloživi iznos poticajnih sredstava u okviru ovog javnog poziva iznosi 320.000 KM, od čega FMRPO izdvaja 200.000 KM, dok će EGG2 projekat osigurati 120.000 KM – kazao je ministar Zukić.

Dodaje da se od pružatelja usluga poslovne podrške, odnosno aplikanata koji žele učestvovati u javnom pozivu, očekuje da predlože projekte koji se prvenstveno odnose na start-up kompanije i mlade poduzetnike u jednoj ili više ključnih oblasti.

– Tu se prije svega misli na usluge poslovne podrške linije vezane za digitalizaciju poslovnih procesa, jačanje poduzetničkih vještina i tehnoloških kapaciteta za poslovnu inkubaciju, uspostavljanje novih ili jačanje postojećih programa obuke i mentorstva za start-upove i mlade poduzetnike, te  podršku za razvoj poslovanja, unapređenje konkurentnosti i uvođenje inovativnih poslovnih modela – rekao je ministar Zukić.

Prema riječima rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, EGG2 projekt u okviru komponente usmjerene na jačanje poduzetništva, podržava razvoj uspješnog poduzetničkog ekosistema uklanjanjem prepreka za nove poduzetnike i omogućavanjem pristupa kvalitetnoj poslovnoj podršci. Usko sarađujemo s nadležnim vlastima kako bismo kreirali formalne i neformalne prilike za poduzetničko učenje, jačajući tako vještine, znanje i sposobnosti budućih poduzetnika.

– Partnerstvo sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta za implementaciju grant sheme za jačanje usluga poslovne podrške u FBiH veoma je važno za nas. To je i korak naprijed ka omogućavanju rasta i razvoja poduzetništva i poticanju ekonomskog rasta i konkurentnosti – kazala je Nedera.

Smatra da je od velike važnosti podržati dalji razvoj struktura za podršku poslovanju, jer one igraju važnu ulogu u inovacijskom ekosistemu, te stimulisanju podsticajnog okruženja za start-up i ambiciozne poduzetnike. Ovo će također doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena, što je ključna komponenta smanjenja siromaštva i promovisanja inkluzivnog razvoja.