Novosti

Rimac pokrenuo novu kompaniju, ulazi na energetsko tržište


Rimac Technology, jedna od kompanija u Rimac Grupi, pokreće Rimac Energy, koji će raditi na sljedećoj generaciji stacionarnih sistema za skladištenje energije (Energy Storage System – ESS), uz smanjenje gubitaka energije do 50 posto na 40 posto manje površine, objavili su u četvrtak iz Rimac grupe.

Portfolio proizvoda brenda Rimac Energy uključuje ESS za primjenu u elektroenergetskom, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrirana rješenja za punjače za električna vozila. Svi proizvodi su u potpunosti dizajnirani, razvijeni i proizvedeni u Europi.

Prekretnica za Rimac grupu

Ovaj korak, ističe Rimac grupa, predstavlja značajnu prekretnicu za kompaniju, koja se širi dalje od svoje jake pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne sisteme za skladištenje energije. Ostvarivanje punog potencijala proizvodnje obnovljive energije i poticanje dekarbonizacije energetskih mreža vezani su za stacionarna rješenja ovog tipa.

Za Rimac Energy tim, stručni tim u okviru kompanije Rimac Technology, kaže se da se razvijao u proteklih 18 mjeseci i danas se sastoji od 60 zaposlenih – od kojih svi trenutno rade na prvoj generaciji stacionarnih ESS-a.

Prelazak na obnovljive izvore

„Oslanjajući se na visoku stručnost i standarde pokazane u razvoju i proizvodnji električnih vozila, Rimac Energy primjenjuje istu inženjersku filozofiju na razvoj stacionarnih baterija. Kao rezultat toga, Rimac Energy je razvio novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke do 50 posto i istovremeno zauzima do 40 posto manje površine u odnosu na najmodernija rješenja.

Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi vijek trajanja, ugrađenu redundantnost za povećanu dostupnost, kao i konkurentne troškove samog sistema i njegove instalacije“, navodi se u saopštenju Rimac grupe. Direktor Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov ističe da kompanija prepoznaje važnost stacionarnih baterijskih rješenja kako bi se ubrzao prelazak na obnovljive izvore energije.

„S obzirom na naše dosadašnje rezultate u oblasti inovativnih baterijskih sistema, vjerujemo da ćemo igrati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope i podizati ih na globalni nivo“, rekao je Sarwar Dilov.

Pilot sistemi do kraja godine

U početku će Rimac Energy pružati rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podršku elektroenergetskoj mreži, a rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija su već u toku.

Kompanija, naglasio je Sarwar Dilov, trenutno pregovara o nekoliko projekata sa klijentima, uključujući pilot projekat sa jednom od vodećih kompanija u oblasti obnovljive energije, koja traži baterijska rješenja za skladištenje energije za podršku svojih solarnih i vjetroelektrana.

Očekuje se da će pilot sistemi biti proizvedeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja bi trebala početi 2025. godine u kampusu Rimac, koji je trenutno u izgradnji, uz postupno povećanje proizvodnih kapaciteta na desetine GWh.

‘Ovo je prirodan slijed razvoja’

Osnivač i izvršni direktor Rimac grupe Mate Rimac ističe da postoji hitna potreba za infrastrukturom čiste energije koja bi podržala integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem opcija skladištenja i balansiranja energije.

„S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini prirodnim slijedom razvoja. Naš tim se zaista raduje stvaranju rješenja koja čistu energiju čine dostupnijom, a mi nastojimo smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost“, naglasio je Mate Rimac.

Detalji o jedinstvenoj tehnologiji koja stoji iza brenda Rimac Energy, koji se razvija i proizvodi u pogonu Rimac Technology u Zagrebu, bit će otkriveni kasnije ove godine, objavila je grupa.

Telegram.hr