Tema u fokusu

HVAClab širi poslovanje sa TOSHIBA sistemima grijanja i hlađenja


Kada je u jedanaestom mjesecu 2019. godine u Vogošći osnovana HVAClab kompanija koja se bavi prodajom i servisom sistema grijanja, hlađenja i ventilacije, niko nije mogao predvidjeti s kakvim problemima i izazovima će se susresti samo nekoliko mjeseci poslije. U najosljetljivijem periodu za poslovanje morali su odgovoriti na izazove koje je sa sobom donijela pandemija covida. Danas, ne samo da su uspjeli preživjeti pandemiju, nego su se svrstali u grupu brzorastućih kompanija sa CAGR od 366%, za šta im je na konferenciji „Brzorastuće kompanije u BiH – Kako skalirati biznis“, koja je u organizaciji Poslovnih novina održana 11. maja ove godine u GREENPARK SPACE – Tehnološkom parku na Trebeviću, uručeno priznanje. Na sve ovo je direktor kompanije HVAClab d.o.o., a naš sagovornik Benjamin Kozadra, veoma ponosan, te u razgovoru za Poslovne novine ističe:

„Od samog početka smo distributeri za jedan od najvećih svjetskih brendova u oblasti grijanja, hlađenja i ventilacije – Carrier. Radi se o američkom brendu čiji je osnivač zapravo i patentirao prvi moderni uređaj za rashlađivanje davne 1902. godine i moram reći da je velika sreća sarađivati sa jednim takvim brendom od samog početka. Ipak, koliko god to bilo pozitivno, veliki je pritisak jer su očekivanja tako velikih korporacija uvijek velika“.

Porast cijena energenata doveo je do povećane potražnje za klima i rashladnim uređajima, ali zadatak izdvajanja u odnosu na konkurenciju je uvijek prisutan, čega su u HVAClab-u itekako svjesni. „Ono što smatram da nas izdvaja je prvenstveno kvalitet proizvoda i naš pristup. Od samog početka smo stavili fokus na usluge i moram reći da sam danas ponosan na naš servis. U našem servisnom timu nalaze se mladi momci koji se konstantno usavršavaju, idu na obuke i napreduju. Puno truda je uloženo u taj segment i to se konačno počinje isplaćivati. Ono što mi čini posebno zadovoljstvo jeste činjenica da danas, na kompletan asortiman Carrier-ovih proizvoda dajemo 5 godina garancije. Da bismo došli do toga morali smo proći mnoge treninge i obuke kako bi se naš dobavljač uvjerio da imamo osposobljen kadar za servis i održavanje kompletnog asortimana“, riječi su Kozadre.

Najveći izazov za HVAClab do sada je bila pandemija, koja je na već postojeće loše ekonomsko stanje u našoj zemlji donijela mnogo drugih problema koji su otežavali poslovanje, od dugih i neizvjesnih rokova za isporuku do ogromnih povećanja cijena. Kako se stanje već neko vrijeme postepeno stabilizuje i u HVAClab-u su spremni za novitete.

„Do sada smo bili fokusirani na kućne klima uređaje, te komercijalne i industrijske sisteme, jer je to primarni fokus Carriera, a zbog situacije sa energentima sve je veća potreba za zamjenom tradicionalnih sistema grijanja u stanovima i kućama, te ćemo proširiti asortiman sa toplotnim pumpama za rezidencijalne objekte. U taj segment od ove godine ulazimo sa TOSHIBA sistemima grijanja i hlađenja. Carrier je svakako preuzeo vlasništvo nad TOSHIBOM krajem godine, pa je ovo došlo kao prirodan korak dalje. Radi se o sistemima grijanja i hlađenja su jedni od najkvalitetnijih na tržištu i proširivanjem našeg asortimana na TOSHIBU upotpunjujemo našu ponudu. Naši seviseri su već bili na jednom treningu u Engleskoj, a sredinom petog mjeseca idemo u Austriju na drugu obuku. Nakon toga smo 100% spremni i idemo raditi“, najavio je Kozadra, te istovremeno istakao da HVAClab za 10 godina vidi kao vodeću firmu za grijanje, hlađenje i ventilaciju u Bosni i Hercegovini, firmu prepoznatljivog imidža, sa stabilnim rastom, zadovoljnim uposlenicima i kupcima.