Novosti

Ajay Banga izabran za novog predsjednika Svjetske banke


Ajay Banga, kandidat SAD-a, izabran je za novog predsjednika Svjetske banke, potvrdila je ta institucija. Banga je bio jedini kandidat i njegov izbor nije iznenađenje.

Ajay Banga je Amerikanac indijskog porijekla, a nominovao ga je američki predsjednik Joe Biden.

Zamijeniće Davida Malpassa, također Amerikanca, koji je ranije služio u administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Banga bi trebao preuzeti dužnost 1. juna, navedeno je iz Svjetske banke.

Novoizabrani predsjednik je više puta rekao da će prioritet biti finansiranje borbe protiv klimatskih promjena i reforma Svjetske banke.

Biden je čestitao Bangi na “velikom izboru” da vodi Svjetsku banku, koju je opisao kao “jednu od ključnih institucija u smanjenju siromaštva i širenje prosperiteta širom svijeta”.

“Ajay Banga biće transformativni vođa, koji će donijeti stručnost, iskustvo i inovaciju na mjesto predsjednika Svjetske banke. On će pomoći u upravljanju institucijom dok se razvija i širi, kako bi odgovorila na globalne izazove koji direktno utiču na njenu osnovnu misiju smanjenja siromaštva – uključujući klimatske promjene”, rekao je Biden.

Od završetka Drugog svjetskog rata Amerikanac vodi Svjetsku banku, a na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uvijek je Evropljanin.