Tema u fokusu

Termomont SK iz Banja Luke: Za četiri godine stekli 5.000 klijenata


„Sa 23 godine sam paralelno studirao, otvorio svoju firmu i oženio se, a već naredne godine dobio prvo od dvoje djece“, ovim riječima započeo je svoju životnu i poslovnu priču Saša Knežević, danas 37-godišnji uspješni i ambiciozni inženjer mašinstva iz Banja Luke u intervjuu za Poslovne novine.

Sam početak poslovanja za njega je bio jako zahtjevan i težak, ali kako dalje kaže, znao je da će mu se sav uloženi trud, rad, kvalitet urađenog posla i profesionalan odnos prema klijentima jednog dana sigurno isplatiti.

Tako se i desilo, jer danas je Saša direktor brzorastuće kompanije Termomont SK d.o.o. Banja Luka koja pruža usluge u oblasti mašinstva, a koju je otvorio prije četiri godine.

“Termomont sam otvorio u nezgodno vrijeme pred pandemiju korona virusa, 2019. godine i s obzirom na tu činjenicu, jako sam zadovoljan dosadašnjim poslovnim rezultatima. Specifičnost naše kompanije je izuzetno profesionalni odnos prema svim klijentima. Za ove četiri godine koliko poslujemo, stekli smo impozantan broj klijenata. Danas imamo oko 5.000 klijenata, bilo da je riječ o kompanijama ili fizičkim licima”, istaknuo je Knežević.

Kako biste predstavili Termomont SK iz Banja Luke i koje brendove zastupate u BiH?

“Pružamo prioritetno usluge u oblasti mašinstva, vezano za vodu, grijanje, hlađenje, a kao što sam pomenuo osnovani smo 2019. godine.
U BiH zastupamo strane brendove poput IMP iz Slovenije sa pumpama za grijanje, zatim Lipovicu iz Hrvatske sa radijatorima. Također, zastupamo i domaće kompanije Topling iz Prnjavora i Termoflux iz Jajca, koje su poznati proizvođači peći. Osim što prodajemo njihove proizvode, vršimo i usluge montaže i ugradnje. Trenunto imamo osam zaposlenih i svi oni su vrhunski stručnjaci u svojim branšama.

Koje sve proizvode nudite kupcima u prodajnoj paleti?

“U našoj prodajnoj paleti zastupljeni su svi proizvodi pomenutih pet brendova sa kojima sarađujemo. Između ostalog, zastupljne su peći, radijatori, pumpe, kompletna oprema za mašinstvo. Trenutno, najviše su tražene peći na pelet od kompanije Termoflux i to zbog toga što imaju uže gabarite, pa lakše stanu u manje stanove. Samo iz tog razloga, ali također su vrlo tražene i peći kompanije Topling.

Termomont SK je rangiran među brzorastućim kompanijama u BiH. Neke faktore koji su doprinijeli tom brzom rastu kompanije ste već pomenuli. Šta biste još istaknuli?

“Mislim da su klijenti prepoznali naš profesonalan i odgovoran pristup svakom klijentu, profesionalnost u radu, kao i kvalitet urađenog posla. Naš moto glasi: „Za nas je klijent svetinja i uvijek je u pravu.“ Da li tom klijentu treba zamijeniti ventil ili pumpu ili uraditi kompletno grijanje, odnosno da li je to projekt od hiljadu ili nekoliko hiljada KM, nama je svaki klijent isti. Također, uz vrhunski kvalitet nudimo i prihvatljive cijene proizvoda, što naši klijenti itekako cijene.

Možete li dati ocjenu o poslovanju Termomont-a u prošloj godini?

“Ukratko, rekao bih da smo zadovoljni poslovanjem kompanije u 2022. godini, jer smo zadržali isti nivo poslovanja u odnosu na 2021. To je, prema mogućnostima Termomonta i kapacitetima koje posjeduje, neki naš trenutni maksimum. Svakako, cilj nam je daljnje širenje i napredak u poslovima mašinstva, pa i građevinarstva, jer sarađujemo sa brojnim građevinskim kompanijama.
U posljednje tri godine Termomont u prosjeku ostvaruje promet oko pola miliona KM na godišnjem nivou, a profit iznosi oko 60.000 KM. Tako smo i u 2023. godini zadržali taj trend.”

Koliko ste do sada realizovali projekata i koje projekte trenutno radite?

“Realizovali smo deset zaista značajnih projekata do sada, među kojima bih istaknuo projekat Olimpijskog bazena u Trebinju, završen u martu 2022. godine. Taj projekat ujedno predstavlja i krunu moje karijere, jer takav objekat se ne gradi baš često i bio je dosta kompleksan. Za ove četiri godine, koliko poslujemo, bili smo angažovani sa radovima i na četiri stambeno-poslovna objekta u Banja Luci. Trenutno radimo na petom, stambeno-poslovnom kompleksu „Bijeli Dvor“, koji je u rangu elitnih svjetskih stambeno-poslovnih objekata. Radi se o višemilionskom projektu, koji će imati 15.000 m2 prostora, čija izgradnja će trajati tri naredne godine. Osim stambeno-poslovnog dijela, u ovom kompleksu predviđeni su i brojni drugi sadržaji, a imat će i svoj rent-a -car. Mislim da još uvijek nismo svjesni koliki će značaj imati ovaj projekat za Banja Luku.”

Zbog čega ste se opredjelili baš za mašinstvo?

“Od prvog dana sam znao šta želim da radim i kojim poslom hoću da se bavim i ostvarim se kao biznismen. U mašinstvu sam se pronašao i znao sam da jednog dana želim da imam kompaniju, koja će biti pristupačna i otvorena prema svim klijentima i to na način da svako od njih prepozna našu profeisonalnost, odgovornost i domaćinski pristup svakom poslu.”

Da li ste nekad pomišljali da odustanete od ovog posla?

“Bilo je zaista mnogo teških situacija i da, nekad sam čak pomišljao da odustanem. Nije bilo lako studirati, voditi firmu i još povrh svega posvetiti se roditeljstvu. Kad sam bio na usavršavanju u IMP-u u Sloveniji, na ulazu je pisalo: „Nikada, baš nikada ne odustaj“. To je nešto što me je dojmilo i pomoglo da u tom momentu prevaziđem neke krizne situacije koje su se pojavljivale.”

Koji su danas najčešći problemi s kojima se suočavate u poslovanju?

“To je nedostatak kvalifikovane radne snage. Bez obzira što naša kompanija izdvaja poprilično visoka primanja svojim radnicima i dalje imamo problem sa odlaskom kvalitetnog, stručnog kadra u inostranstvo, kao uostalom u cijeloj BiH. Svaki dan imamo otvoren konkurs za prijem novih ljudi u radni odnos, naročito inženjera mašinstva i montera centralnog grijanja.
Misija naše kompanije je davanje šanse mladim, stručnim ljudima da ostanu i nešto naprave u svojoj zemlji. Mogu da kažem da je to i moja lična misija, jer sam se kao mašinac ostvario kroz velike projekte, pa sada želim da pomognem mladim da lakše ostvare svoj poslovni san.”

Kakvi su Vaši daljnji planovi razvoja kompanije Termomont?

“Vidim nas kao pouzdanog partnera svim kompanijama na teritoriji BiH. Svakako, namjeravamo širiti poslovanje u regionu, ali pri tome postepeno napredovati. Jer, i ovo priznanje Termomontu, kao brzorastućoj kompaniji, zaista nam je brzo došlo u odnosu na stanje kad smo krenuli u biznis. Zaista nismo očekivali da tako brzo ostvarimo ovako dobre poslovne rezultate. Inače, planiramo raditi na izgradnji još nekih atraktivnih projekata kao što je Aerodrom u Trebinju i Olimpijski bazen u Mostaru.”