Novosti

Gates se ove sedmice sastaje sa Xi Jinpingom


Sastanak će biti Xijev prvi sa stranim izvršnim direktorom u posljednjih nekoliko godina, navodi se u izvještaju budući da je kineski čelnik prestao putovati u inozemstvo gotovo tri godine nakon što je Kina zatvorila svoje granice tokom pandemije.

To bi mogao biti sastanak jedan na jedan, rekao je Reuters ne otkrivajući pojedinosti o tome o čemu bi mogli razgovarati.

CNBC je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova, ali nije dobio odgovor u vrijeme objave.

Njih dvojica upoznala su se 2015. na marginama Boao foruma, okupljanja političkih i poslovnih čelnika, održanog u pokrajini Hainan. Razgovarali su o stajalištima o poboljšanju javnog zdravstva i smanjenju siromaštva, prema kineskom ministarstvu vanjskih poslova.

Gates je u srijedu tvitao da je sletio u Peking u “posjet s partnerima koji su radili na globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima” za Zakladu Billa i Melinde Gates. Ovo je njegova prva posjeta od 2019.

Milijarder je stupio na mjesto predsjednika upravnog odbora Microsofta u martu 2020. kako bi “posvetio više vremena svojim filantropskim prioritetima uključujući globalno zdravlje, razvoj, obrazovanje i njegov sve veći angažman u borbi protiv klimatskih promjena”. Svoju izvršnu funkciju u Microsoftu napustio je 2008. godine.

Gatesova posjeta dolazi uoči dugo očekivanog putovanja američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena u Kinu ovog vikenda, s ciljem stabilizacije odnosa između dvojice najvećih svjetskih gospodara.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i Blinken razgovarali su u srijedu i “raspravljali o važnosti održavanja otvorenih linija komunikacija” kako bi upravljao američko-kineskim odnosima i “izbjegle pogrešne procjene i sukobe”, prenosi američki State Department.