Novosti

IndiGo kupuje 500 putničkih aviona od evropskog proizvođača Airbusa


Indijska aviokompanija IndiGo kupuje 500 putničkih aviona od evropskog proizvođača Airbusa, saopćile su dvije kompanije u ponedjeljak, javlja Anadolija.

Najveća indijska aviokompanija nabavlja avione A320 u, kako su dvije kompanije ocijenile, najvećoj pojedinačnoj kupovini u historiji komercijalne avijacije.

Direktori obje kompanije objavili su dogovor prvog dana “Paris Air Showa”, najvećeg svjetskog događaja u avio i svemirskoj industriji. Nisu objavili vrijednost nabavke, ali se vjerovatno radi o desetinama milijardi dolara.

Jedan od direktora Airbusa Christian Scherer kazao je kako dogovor o prodaji aviona pokazuje kako dvije kompanije demokratiziraju dostupnost putovanja avionima za milione ljudi u najbrže rastućem svjetskom tržištu.

Ovaj posao premašuje i nedavno potpisani ugovor u kojem Air India kupuje 470 aviona od Airbusa i rivalskog Boeinga.

Indijske aviokompanije pokušavaju odgovoriti na sve više zahtjeva rastućeg broja korisnika koji pripadaju srednjoj klasi.

Airbus tradicionalno objavljuje velike poslove na sajmu avijacije koji se svake godine održava u njihovoj matičnoj zemlji. Airbus je jedna od najvećih francuskih i evropskih kompanija i predstavljanje na pariskom sajmu je važno za njihovu javnu percepciju u Francuskoj.