IT i Tehnologija

Intel i Njemačka potpisali ugovor o investiciji 30 milijardi eura u fabriku čipova


Intel i njemačka vlada danas su potpisali ugovor na osnovu kojeg će američka kompanija investirati više od 30 milijardi eura u postrojenje za proizvodnju čipova u njemačkog gradu Magdeburgu, uz finansijsku pomoć Berlina, javlja Anadolija.

Vijest o dogovoru stigla je nakon sastanka kancelara Olafa Scholza i izvršnog direktora Intela Pata Gelsingera u glavnom gradu Njemačke.

Intel je kupio zemljište za dva pogona za proizvodnju poluprovodnika u Magdeburgu u novembru prošle godine, a iz kompanije su kazali kako očekuju da prva fabrika počne proizvodnju za četiri ili pet godina.

“Ova investicija znači značajno povećanje Intelovih proizvodnih kapaciteta u Evropi i najveće je ulaganje strane kompanije u Njemačkoj ikada”, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck.

Iz ministarstva su saopćili da vlada planira finansijski podržati projekt za što će im trebati odobrenje Evropske unije.

Njemačka novinska agencija dpa izvijestila je da njemačka vlada planira osigurati 9,9 milijardi eura.

Projekt “Silicon Junction” u Magdeburgu nastavak je Intelovih planova koji uključuju fabriku za sastavljanje i testiranje kod poljskog Wroclawa i već postojeći pogon za proizvodnju čipova u Irskoj.

Scholz je u današnjem govoru naglasio napore da potakne proizvodnju čipova u Evropi kako bi smanjio ovisnost svoje zemlje o uvezenim čipovima i globalnom lancu snabdijevanja.