Novosti

Polovini radnika plata dovoljna samo za osnovne troškove


Gotovo polovini radnika plata je dovoljna tek za pokrivanje osnovnih troškovat, utvrdio je PwC. Petina ispitanika ima i dodatni posao. Unatoč strahu od recesije i većoj nezaposlenosti u pojedinim dijelovima svijeta 26 posto ispitanika reklo je da će vjerojatno promijeniti posao u idućih 12 mjeseci, a njihov je udio veći među mladima. Oko 42 posto zaposlenika planira tražiti veću platu kako bi se mogli nositi s višim troškovima života.

“Uz stalnu ekonomsku neizvjesnost, vidimo globalnu radnu snagu koja želi više plate i više smisla u svom radu”, rekao je zajednički globalni voditelj PwC-ove prakse za ljude i organizacije Bhushan Sethi.

Među anketiranim radnicima u boljoj financijskoj situaciji više od trećine njih smatra da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu produktivnost, a četvrtina očekuje da će otvoriti nove prilike za posao. Mlađi radnici očekuju pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na njihovu karijeru u idućih pet godina, pokazalo je istraživanje. PwC je za potrebe istraživanja anketirao 54 hiljade radnika iz 46 zemalja širom svijeta.