BiH

Sud BiH odgodio isplatu 30 miliona Republici Srpskoj


Sud BiH ponovo je odgodio izvršenje pravosnažne presude po kojoj Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH treba Srpskoj da isplati 30 miliona maraka sa kamatom, rekla je “Glasu Srpske” ministarka finansija RS Zora Vidović.
Naglasila je da su dobili informaciju od Pravobranilaštva BiH da je Sud BiH ponovo odgodio izvršenje pravosnažne presude i to do 18. juna 2024. godine.

“Na tu najnoviju sudsku odluku, koju smo uspjeli dobiti preko Pravobranilaštva BiH, već smo se žalili.
Vidjećemo šta će biti i da li će ovaj put biti ikakvog efekta od podnesene žalbe”, poručila je Vidovićeva.

Naglasila je da je svaki komentar na praksu prolongiranja sopstvenih presuda od strane Suda BiH suvišan.

“Ovakve stvari se zasigurno u svijetu nigdje ne dešavaju. Sud svoju izvršnu presudu odgađa po ko zna koji put. Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili.”

Pisali smo već Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, ali i na adrese drugih institucija.

“Ovo je nepodnošljivo. Ne znam kako da naplatimo ono što je sam Sud presudio.”, rekla je Vidovićeva.

Naglasila je da je pomenuta suma novca, odnosno 30 miliona sa kamatom koje Srpska treba da dobije, već izgubila mnogo na vrijednosti.

Taj novac je sada 30 odsto manje vrijednosti nego što je bio lani ili godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikom na čast – naglasila je Vidovićeva i dodala da je čudi kako Srpska preživljava od ogromnog broja pritisaka koji stižu sa svih strana.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO je obavezana da isplati Srpskoj oko 30 miliona maraka sa kamatom.

Srpska je još prije pet godina zaplijenila sa računa UIO skoro 4,7 miliona maraka, pa je Sud u više navrata odgodio izvršenje rješenja, a prema njegovoj najnovijoj odluci rok za naplatu je bio 11. ju­n ove godine.

Međutim, na pitanja “Glasa Srpske” koja smo proslijedili na adresu Suda BiH još prije više od 20 dana, a koja su se odnosila na to da li će Sud BiH ponovo prolongirati presudu, nismo dobili odgovor.