Novosti

Teslina “ludost” postaje stvarnost


Početkom 20. stoljeća Nikola Tesla je sanjao da crpi neograničeno besplatnu električnu energiju iz vazduha oko nas. Uvijek ambiciozan, razmišljao je u velikim razmjerima, u stvari gledajući na Zemlju i njenu gornju atmosferu kao na dva kraja džinovske baterije. Njegovi snovi se nisu ostvarili, ali mogućnost dobijanja struje iz vazduha – higroelektričnosti – sada ponovo osvaja maštu naučnika

U maju je tim sa Univerziteta Massachusetts (UMass) Amherst objavio rad o tome kako je uspješno generirao malu, ali kontinuiranu električnu struju iz vlage u zraku, piše Guardian .


‘Da budem iskren, bila je to slučajnost’, kaže glavni autor studije, prof. Jun Yao, za Guardian. ‘Zapravo smo bili zainteresirani za izradu jednostavnog senzora za vlagu u zraku. Ali iz nekog razloga, student koji je radio na tome zaboravio je uključiti struju.’ Tim s UMass Amhersta bio je iznenađen kada je otkrio da uređaj, koji se sastoji od niza mikroskopskih cijevi ili nanožica, bez obzira na to što nije bio uključen u struju – proizvodi električni signal.

Svaka nanožica bila je manja od hiljaditinog dijela prečnika ljudske kose i dovoljno široka da uđe molekul vode u zraku, ali dovoljno uska da se sudari unutar cijevi. Svaka izbočina daje materijalu mali naboj, a kako se učestalost udara povećavala, jedan kraj cijevi je postao drugačije napunjen od drugog.