BiH

Kompanija dm iz pravnih razloga uklonila mural u sarajevskom naselju Grbavica


Mural ocijenjen kao komercijalan

Zbog isteka pravnosnažnog rješenja u trajanju od godinu dana, kompanija dm uklonila je mural koji je krasio zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica, prošle godine kreiran u okviru kampanje Inspiracija. Mural s motivima prirode bio je umjetnički odgovor poznatih bh. street art umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića na pitanje „Šta nas ljude čini lijepima?“, koje je dm angažovao da sudjeluju u ovoj kampanji.

Oslikavanjem murala smo željeli pružiti podršku razvoju umjetnosti i mladih umjetnika u BiH, s namjerom da njihova umjetnost i vrijednost koju su stvorili posluže kao novi izvor inspiracije našem okruženju i zajednici. Mural je rađen u okviru jednogodišnje kampanje, koju su stanari zgrade jednoglasno podržali. Kako je ovo djelo ocijenjeno kao mural komercijalnog karaktera, što je podrazumijevalo plaćanje najma u periodu od godinu dana, po isteku važenja pravosnažnog rješenja naša kompanija je bila obavezna zid vratiti u prvobitno stanje, poručili su iz dm-a.

Podsjetimo, sinergija između lokalnih umjetnika i dm-a ostvarena je još u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, gdje su lokalni umjetnici u duhu street arta dm prodavnice i zidove zgrada pretvorili u svojevrsna umjetnička platna.