BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Uspjeh i opstanak


Piše: Hajdar Arifagić

Baš nemamo sreće sa komšijama. Crnogorska avio-kompanija prvo najavila a nakon vrlo kratkog vremena odjavila polijetanje aviona na relaciji Podgorica-Sarajevo-Podgodica i to baš u trenutku kada su se mnogi spremali da brzo i lako odlete na odmor na tamošnjem primorju, a silna dijaspora preko Sarajeva skrati put do rodne grude. Slična prevara dogodila se i sa uvođenjem noćnog leta od Beograda do Sarajeva i obratno. Nakon ovih stigla je i informacija o sudbini projekta Otvoreni Balkan koji je regiju dodatno trebalo da uveže i ojača. Albanija i njen predsjednik su se u sedmici što ističe u vezi sa tim malo pokolebali.
Uspjeh je teže održati nego ga ostvariti upozorenje je jednog od privrednika što se čulo na prigodnom skupu u Sarajevu posvećenom poslovanju privrede. Isteklo je prvih šest mjeseci 2023.godine što je povod za validno zaključivanje o tome u kojoj je fazi naš ekonomski oporavak u odnosu na sve ono što se događalo tokom pandemije i poslije nje. Eksperti kažu da je u analizama prvog polugodišta iluzorno očekivati velike skokove pa će, po svemu sudeći, blagi rast i uspješno spajanje nekih pokidanih lanaca biti karakteristika proteklog šestomjesečnog trenda.
Ušli smo u ljeto u kojem je fokus na tempu realizacije započetih investicija (posebice izgradnje cestovnog koridora V-c i nekih energetskih objekata u istočnoj Hercegovini) i ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti u kojoj se odista primjećuje nedostatak dovoljnog broja radnika. U restoranima ne samo da manjka konobara, kuhara, šankera već je i broj jela koja se gostima preporučuju znatno reduciran u odnosu na ono što piše u meniju. U jednom od najpoznatijih sarajevskih restorana čiji je vlasnik nedavno najavio ekspanziju poslovanja i otvaranje novih objekata, više ne služe šest specijaliteta od mesa a od osvježavajućih pića poslužuju samo jedno! I to je potvrda rečene teze o održivosti uspjeha.
Naš ekonomski rast usporava i nedostatak zakonske regulative kreirane na temeljima evropskih standarda, podsticanja poslovanja i otvaranja prostora za nove inicijative. Vlade i parlamenti u tome još nisu dostigli potrebnu brzinu i odgovornost.
Drugo polugodište ove godine počinje veoma izraženom smjenom jakih pljuskova kiše i velikih vrućina. Moguće da će takvo vrijeme mnogima pokvariti raspoloženje i uticati na dinamiku ostvarenja zacrtanih ciljeva. To je još jedan problem sa kojim ćemo se hrvati u narednih šest mjeseci. Valjda nas neće oboriti s nogu?