Regija

Njemačka dobila novi zakon o useljavanju stranih radnika


Novi zakon koji olakšava imigraciju u Njemačku radi posla mogao bi uskoro stupiti na snagu – državni dom saveznog parlamenta, Bundesrat, u petak je odobrio uredbu koju je prošlog mjeseca usvojio Bundestag.

Novi zakon, između ostalog, uvodi takozvanu karticu šanse, odnosno sistem bonus bodova za imigrantske kandidate, kao što su poznavanje jezika, radno iskustvo, starost i veze s Njemačkom.

Nositelji kartice imaće pravo tražiti posao u Njemačkoj, a riječ je i o jednogodišnjoj boravišnoj dozvoli. Kanada već godinama ima sličan sistem, prenosi SEEbiz.

Prema novim propisima, stručnjacima iz IT sektora za zapošljavanje neće biti potrebna visoka stručna sprema, uz uslov da dokažu stručnost.

Bundesrat odražava snagu stranaka u 16 njemačkih država, a ne ishod saveznih izbora, koji popunjavaju donji dom parlamenta, Bundestag. Na raspravi u Bundestagu ministri vlade kancelara Olafa Šolca tražili su podršku za zakon.

– Novi zakon je prvi korak prema privlačenju najbolje radne snage u Njemačku u uslovima međunarodne konkurencije – rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Ministar ekonomije Robert Habek ponovio je da posvuda u njemačkoj ekonomiji nedostaje kvalifikovanih radnika i da je 600 hiljada radnih mjesta prazno “jednostavno jer nema ljudi”.

Imigracija stranih radnika je u interesu Njemačke, rekao je ministar rada Hubertus Heil, opisujući novi zakon kao istorijski, jer će “inače deficit radne snage trajno kočiti ekonomski rast”.

Zakon rješava i druga pitanja koja otežavaju zapošljavanje kvalifikovanih radnika, olakšavaju mladima da se obrazuju uz rad ili putuju na usavršavanje.