Novosti

Zatvaraju se kafići u Australiji


Inflacija i eksplozija cijena struje u Australiji snažno se preliva na australijske “kofi šopove”, čiji je posao posluživanja sendviča uz kafu, naglo postao neisplativ prisiljavajući mnoge na talas zatvaranja.

Australijska industrija kafića, vrijedna po procjenama 10 milijardi australijskih dolara, ujedno najveća izvan Evrope po broju stanovnika, postaje vidljiva žrtva skupljih komunalija, troškova proizvodnje, plata i stanarina. Istovremeno, rast kamatnih stopa u pokušaju da se obuzda inflacija, pritisnuo je građane na skromniju potrošnju smanjujući prihode ugostiteljima, piše Reuters, prenosi Poslovni dnevnik.

Gruba računica ilustruje da su troškovi komercijalne proizvodnje sendviča, uključujući sve troškove režija, od struje do govedine, porasli 16 odsto u posljednje dvije godine, dok se potrošnja kupaca strmoglavila, brišući deset posto profitne marže tipične za industriju.

Troškovi proizvodnje jedne od najpopularnijih kafa, tzv. “flat white”, porasli za gotovo 20 odsto. Rezultat je manji profit, pad broja kupaca i sve više ugostitelja koji stavljanje ključ u bravu.

“Troškovi života postaju sve veći, posebno za one koji su dolazili na dnevni obrok”, rekao je Džek Hana, ugostitelj koji je prošlog mjeseca zatvorio Godsline Kafe u središtu Sidneja, dvije godine nakon pokretanja posla, potrošivši oko 1,5 miliona australijskih dolara na opremanje.

“Ljudi jednostavno nisu voljni da troše novac na dodatnu potrošnju kada je supermarket takođe skup. Morali smo povećati naše cijene i platiti zaposlenima platu od koje mogu da žive”, kaže Hana.

Prije pandemije, ugostiteljski objekti činili su oko trećinu australijskih malih kompanija oglašenih na prodaju. Danas ih je više na prodaju, njihov broj se bliži polovini, s traženim cijenama sniženim do 50 odsto. Oko šestine kafića oglašenih na prodaju zatvara se prije nego što nađe kupca.