Novosti

Na ovaj način nikada nemojte puniti smartphone


Ne ostavljajte telefon povezan sa punjačem duže vrijeme ili preko noći

Punjenje telefona noću može biti laka opcija za vas, ali zapravo negativno utiče na trajanje baterije vašeg uređaja tokom vremena.

Optimizovana postavka punjena

Ne ostavljajte telefon povezan sa punjačem duže vrijeme ili preko noći – savjetuje čak i proizvođač telefona Huawei.

Preporučuje se da baterija u većini vremena bude između 30 i 70 posto. Ovo podržava i Apple, koji nudi optimizovanu postavku punjenja baterije koja će tokom noći zadržati napunjenost ispod 80 posto i dovršiti punjenje tek u zoru, pred buđenje. Sve veći broj pametnih telefona nudi takvu opciju.

Većina pametnih telefona se napajaju litijum-jonskim baterijama i one će vremenom degradirati bez obzira na to kako punite telefon. Dakle, njihova efikasnost se vremenom smanjuje, ali ovo možete značajno usporiti pravilnim punjenjem telefona.

Ispravno punjenje
Ispravno punjenje, odnosno izbjegavanje punjenja mobilnog telefona tokom noći, pomoći će očuvanju dugovječnosti baterije. Također, izbjegavajte da vam baterija padne na 0 posto, savjetuje IFL Science.

Osim što šteti trajanju baterije, punjenje uređaja preko noći također može predstavljati zdravstveni i bezbjednosni problem ako ne pazite gdje ostavljate telefon. To je zato što punjenje obično dolazi sa određenim stepenom povećanja temperature, a ako nešto krene naopako, zapaljive površine mogu brzo postati opasne.

Ne bi trebalo da stavljate telefone ispod jastuka ili na posteljinu kada se pune. Baterija se samozagrijava tokom punjenja. Možete ostaviti mobilni telefon na stolu ili drvenom stolu jer baterija neće proizvesti dovoljno toplote da izazove opasnost – objasnio je za Gardijan Pol Šo, šef požarnih istraga u vatrogasnoj službi Stafordšira.