Auto

Porsche BH – izgradnja novog prodajno-servisnog objekta na Ilidži


Porsche BH d.o.o. je generalni zastupnik za brendove Volkswagen putnički automobili, Volkswagen privredna vozila, Audi, SEAT, CUPRA, Škoda i Porsche, a posluje kao dio najvećeg evropskog automobilskog koncerna, Porsche Holding iz Salzburga.

Usljed strogih zahtjeva proizvođača po pitanju ispunjenja posljednjih standarda za sve prethodno navedene brendove te zahtjeva iz oblasti elektromobilnosti za primjenom savremenih ekoloških standarda, korištenjem čistih i obnovljivih izvora energije i smanjenjem CO2 emisija, Porsche Holding Salzburg je pokrenuo izgradnju novog poslovnog objekta u kojem će biti smješteni izložbeno-prodajni saloni za sve brendove, servisne radionice, te nova lakirnica i maloprodajna administracija.

Zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Općinom Ilidža u rekordnom roku su obavljene sve potrebene pripreme, riješeni svi administrativni preduslovi, pribavljena građevinska dozvola te su polovinom oktobra protekle godine započeti radovi na gradnji objekta. 

Novi objekat, čiji je investitor kompanija Porsche Immobilien, smješten je na području općine Ilidža, sa dobrim pristupnim putevima, uključujući izlaz na magistralni put M17. Kada bude završen, novi prodajno-servisni centar će imati površinu od 5.611 kvadratnih metara, a prostire se na zemljištu površine 23.598 kvadratnih metara, s tim da je u narednim godinama planirano proširenje objekta i otvaranje novih radnih mjesta.

„Veoma smo ponosni na naš budući prodajno-servisni centar. Novi objekat će biti jedan od najvećih, a sasvim sigurno najsavremeniji objekat takve vrste u ovom dijelu Evrope, usklađen sa vodećim ekološkim i sigurnosnim standardima“, izjavio je Alex Vaszi, izvršni direktor kompanije Porsche Immobilien.

O kakvim standardima se radi, možda najbolje ilustruje podatak, da je za grijanje i hlađenje objekta, do sad već ugrađen sistem kojeg čini 46 kilometara cijevi ugrađenih ispod poda kompletnog objekta. Navedeni sisitem koristi toplotu zemlje, ubacuje je u sistem grijanja i hlađenja i kao takav se prvi put primjenjuje i instalira u BiH. Za izmjenu toplote će se koristiti toplotne pumpe, koje koriste električnu energiju.

U sljedećoj fazi izgradnje će  na krovnoj konstrukciji  biti instaliran  fotonaponski sistem, sačinjen od fotonaponksih ćelija ukupne površine 2.200 kvadratnih metara, godišnjeg kapaciteta 430 MWh, koji može zadovoljiti više od polovine energetskih potreba objekta.

„Ovom prilikom želim da iskažem posebnu zahvalnost načelniku Općine Ilidža, gospodinu Nerminu Muzuru i njegovom timu, na izvanrednoj saradnji , svesrdnoj podršci i brzom rješavanju svih administrativnih prepreka za početak izgradnje“, dodao je Vaszi.

Po završetku ovog impresivnog prodajno-servisnog centra kompletan tim od 90 uposlenika iz maloprodaje Porsche Sarajevo preći će na novu lokaciju u Blažuju.

“Izuzetno smo ponosni što je kompanija PORSCHE Holdinga iz Salzburga, kao dio najvećeg evropskog automobilskog koncerna, Ilidžu prepoznala i odabrala za svoje sjedište.

To je tek dokaz pozitivnih trendova kada je riječ o radu administracije Općine Ilidža i želje da našu lokalnu zajednicu učinimo primamljivom i zanimljivom velikim svjetskim kompanijama kakva Porsche Holding sigurno jeste.

Od prvog dana nastojali smo kroz izuzetno korektne i konkretne sastanke s predstavnicima Porsche Holdinga, a svjesni važnosti ovog velikog projekta i investicije, biti na usluzi investitoru i što kraćem roku odgovoriti na sve zahtjeve koji su rezultirali izgradnjom ovog centra.

Osim što će definitivno uljepšati jedan dio naše općine, vjerujem da će novi renomirani objekt Porsche Holdinga u Blažuju biti i prilika za zaposlenje lokalnog stanovništva”, kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Investitior novog objekta je Porsche Immobilien BH d.o.o. Sarajevo, a generalni izvođač radova je kompanija Hadžić Gradnja d.o.o iz Sarajeva.

Planirano je da svi građevinski radovi budu završeni u drugom kvartalu 2024.godine, iako će prodajni salon brenda Porsche biti otvoren znatno prije tog roka.