Izvoz

Indija zabranila izvoz riže


Indija je danas naredila zabranu izvoza značajnog dijela svog najvažnijeg izvoznog proizvoda – riže, čime će otprilike biti prepolovljene isporuke te žitarice iz Indije, koja je njen najveći svjetski izvoznik.

To je izazvalo bojazan od dalje nestabilnosti na svetskim tržištima hrane.

Vlada u Delhiju je saopštila da je uvela zabranu izvoza belog pirinča, koji nije basmati, nakon što su maloprodajne cijene ove žitarice porasle za tri odsto za mjesec dana, jer su kasne, ali jake monsunske kiše nanijele veliku štetu usjevima.

Indija pokriva više od 40 odsto svjetskog izvoza pirinča, a niske zalihe kod drugih izvoznika znače da bi bilo kakvo smanjenje isporuka moglo da naduva cijene hrane, koje su već podigli rat u Ukrajini i nestabilno vrijeme.

“Da bi se obezbijedila adekvatna dostupnost belog pirinča, koji nije basmati, na indijskom tržištu i da bi se ublažio rast cijena u domaćim okvirima, vlada Indije je izmenila izvoznu politiku”, saopštilo je indijsko Ministarstvo hrane i navelo da je u posljednjih 12 mjeseci došlo do povećanja maloprodajne cijene od 11,5 odsto.

Ova kategorija, bijeli i lomljeni pirinač, činili su oko 10 od ukupno 22 miliona tona indijskog izvoza pirinča prošle godine.

Indijska vlada je kasnije precizirala da prokuvani pirinač, koji je predstavljao 7,4 miliona tona izvoza u 2022. godini, nije uključen u zabranu.

Ovaj potez pokazuje osjetljivost vlade premijera Narendre Modija na rast cijena hrane uoči opštih izbora skoro sljedeće godine.

Njegova administracija je produžila i zabranu izvoza pšenice, nakon što je već ograničila isporuku pirinča u septembru 2022, kao i izvoz šećera ove godine, pošto je prinos trske opao.

“Indija bi poremetila svjetsko tržište pirinča mnogo većom brzinom nego što je to učinio rat u Ukrajini na tržištu pšenice”, izjavio je Krišna Rao, predsednik Udruženja izvoznika pirinča.

Pirinač je osnovna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a skoro 90 odsto usjeva koji zahtjevaju veliku količinu vode proizvodi se u Aziji.