Tržišta i finansije

Savezna agencija za zapošljavanje objavila aktuelne podatke o prosječnoj plati u Njemačkoj


Savezna agencija za zapšljavanje objavila je aktuelne podatke o prosječnoj plati u Njemačkoj. Te brojke ne samo da pokazuju prosječni dohodak u državi, već takođe objašnjavaju razlike u primanjima u pojedinim saveznim zemljama te između muškaraca i žena.

Prosječna plata u Njemačkoj je 3.646 eura (bruto).

Pokazuju to aktuelni podaci Saveznog zavoda za zapošljavanje. To je 130 eura više nego 2021. Brojka opisuje apsolutni prosječni prihod u Njemačkoj.

Polovina ispitanih zarađuje više od 3.646, a druga polovina manje. Međutim, valja napomenuti da statistika uzima u obzir samo primanja stalno zaposlenih koji su platiše doprinosa. Dakle, ako radite radite skraćeno radno vrijeme, ne ulazite u ovaj prosjek.

Dok su mnogi primali nižu platu zbog naknada za skraćeno radno vrijeme tokom pandemije, mnogi su prihodi prošle godine opet porasli.

Povećanje se može objasniti i povećanjem tarifa. Međutim, prihodi nisu isti za sva zanimanja. Zavisno o radnom mjestu, velike su razlike između prosječnih plata. Posebno visoke plate u Njemačkoj zarađuju ljekari, piloti i mašinski inženjeri.

Srednje ocjene su najviše u ovim saveznim zemljama:

U poređenju među saveznim zemljama najveća prosječna primanja zabilježena su u Hamburgu s 4.127 evra, a slijede Baden-Vurtemberg s 3.977 evra i Hesen s 3.938 evra. Najniži prosječni dohodak isplaćen je u istočnonjemačkim regijama: Meklenburg-Zapadno Pomorje (2.935 evra), Turingiji (2.945 evra) i Saskoj-Anhalt (2.993 evra).

Takođe, postoje ogromne razlike u platama između muškaraca i žena, prenosi “Fenix”. Prosječna primanja muškaraca veća su za 365 evra nego žena.

Napomena: Plate u Njemačkoj uobičajno se iskazuju u bruto iznosu.