Lifestyle

Njemačka modna kompanija Gerry Weber zatvara 122 poslovnice


Kompanija je prije tri godine uspjela da se spasi od propasti, ali sada stvari ne izgledaju dobro za ovog proizvođača odeće. Kompanija zatvara 122 poslovnice, pišu nemački mediji.

Maloprodaja se bori za opstanak u 2023. godini. U posljednjih nekoliko mjeseci stizale su vijesti o stečajevima u Nemačkoj, kao i o finansijskim problemima za niz modnih lanaca poput Peek & Cloppenburga, Galerije Kaufhof, Görtza, Rena i Scotch & Sode. Loše vijesti sada stižu za modni lanac Gerry Weber.

Njemačka modna kompanija sama, ali i kao franšiza, vodi više od 700 trgovina širom svijeta. Kompanija, osnovana 1973. godine, fokusirana je na žensku odeću, a zapošljava oko 2.100 radnika.

Međutim, kako je kompanija najavila, sljede promene u poslovanju. Nameravaju da zatvore neprofitabilne poslovnice i da ukinu radna mesta.

Gerry Weber International AG podnio je zahtjev sudu za pokretanje postupka prema Zakonu o okviru za stabilizaciju i restrukturiranje poduzeća (StaRUG).

Kao razlog restrukturiranja navedena je koronakriza i njezini učinci, ali i rastuća inflacija. Namjeravaju i da izađu s berze.

Gerry Weber Retail GmbH upravlja sa 149 trgovina i 28 prodajnih mjesta u Njemačkoj.

Čak i ako se potražnja za online kupovinom poveća, želi se zadržati maloprodaja.

Želimo da izgradimo mrežu poslovnica budućnosti, jer čvrsto vjerujemo u tu granu. U isto vrijeme, sada moramo staviti svaki kvadratni metar prostora na test”, objašnjeno je iz kompanije.

Gerry Weber trenutno ima 171 vlastitu trgovinu i poslovnicu, ali jasno je da će se većina poslovnica zatvoriti.

Pogođene su 122 podružnice i 425 radnika. U izjavi koju prenose njemački mediji stoji kako kompanija u budućnosti namjerava više da se fokusira na veleprodaju.

Kompaniji ovo nije prva finansijska kriza. Početkom 2019. matično društvo podnijelo je zahtjev za insolventnost u samoupravnom postupku.

U okviru insolventnosti sprovedeno je restrukturiranje koje je dovelo do brojnih stečajeva , odnosno zatvaranja 120 poslovnica u Njemačkoj