Lifestyle

Grad u kojem će vas “rezervirano” mjesto na plaži koštati 300 eura


Nije rijedak prizor da na plažama zateknete peškire koje kupači ostavljaju tokom noći kako bi sebi „rezervirali“ mjesto. Tako su primorska mjesta oko španskog grada Malage „objavila rat“ onim gostima koji postavljaju suncobrane ili peškire i sada ih to može koštati kazne do 300 eura.

Takozvani rat suncobranima godinama je uobičajena praksa u Levanteu, jugoistočnoj španskoj obali, gdje ranoranioci ostavljaju svoje stvari na plaži, ponekad i u zoru, kako bi imali dobro mjesto na pijesku prije nego što nastane gužva.

Kontroverzna praksa

Stanovnici grada Alikantea završili su i u britanskim novinama pod optužbom da zauzimaju pozicije na prvoj liniji, prije izlaska sunca kako bi turiste lišili komada pijeska.

Ova ljetna bitka sada je stigla do obale Malage, na jugu Španije, gdje su neka mjesta već poduzela mjere za suzbijanje ove kontroverzne prakse.

Mjesta Algarobo, Velez Malaga i Toroks odobrila su novčane kazne do 300 eura za one koji ostavljaju svoje stvari bez nadzora s jedinom svrhom čuvanja mjesta na plaži. Pritom su slijedila primjer iz okoline Valensije, sa spomenute obale Levantea, gdje mjesta Kulera, Oropesa i Kalpe primjenjuju strožije kazne koje dosežu 3.000 eura (oko 6.000 KM) za istu praksu.

Mjera je rezultat “brojnih pritužbi” stanovnika i kupača koji tvrde da je prvi red obale satima zauzet bez prisutnosti vlasnika tih objekata.

Policija patrolira plažom

U Toroksu lokalna policija patrolira plažom kako bi provjerila poštuju li se propisi. Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cijenu preuzimanja između 30 i 50 eura, zavisno od lokacije.

Vlasnici mogu preuzeti svoje stvari u policijskoj stanici u roku od 14 dana, prije nego što steknu kategoriju “otpada”.

Ovim mjerama mjesta žele zagarantovati korištenje plaža kao javnog dobra, sprečavajući rezervaciju prostora i pružajući svim građanima jednake mogućnosti uživanja u pijesku i moru.