IT i Tehnologija

NASA greškom izgubila kontakt sa svemirskom sondom Voyager 2


Američka svemirska agencija NASA greškom je izgubila kontakt sa sondom Voyager 2 prije desetak dana nakon što je poslana naredba koja je pogrešno usmjerila antenu.

Iako se radi o malom pomaku, to je bilo dovoljno da prekine komunikaciju s Voyagerom 2. NASA koristi ogromnu antenu u Canberri kako bi otkrila bilo kakve signale koji su možda zalutali s Voyagera 2, koji se trenutno nalazi na udaljenosti od više od 19 milijardi kilometara od Zemlje.

S obzirom na takvu udaljenost, potrebno je više od 18 sati da signal putuje od letjelice do naše planete. Voyager 2 je lansiran 1977. godine s Floride kako bi istražio vanjski Sunčev sistem, uključujući Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Lansiran je samo nekoliko sedmica prije svog blizanca, Voyagera 1. Ušao je u međuzvjezdani prostor 2018. godine nakon što je otkrio mnoštvo novih mjeseca na Uranu i jedan na Jupiteru.

U narednoj sedmici, NASA-ina antena u Canberri bit će usmjerena prema Voyageru 2 kako bi poslala ispravnu naredbu u nadi da će ponovno uspostaviti komunikaciju.

Ako to ne uspije, morat će se pričekati do oktobra kada će se letjelica automatski resetirati u nadi da će to ponovno uspostaviti komunikaciju s zemljom.