Lifestyle

Okeani dostigli svoju najtopliju ikada zabilježenu temperaturu 


Okeani su dostigli svoju najtopliju ikada zabilježenu temperaturu što je uzrokovano klimatskim promjenama, a što ima strašne posljedice po funkcionalnost naše planete.

Prosječna dnevna globalna temperatura površine mora ove je sedmice nadmašila rekord iz 2016. godine, prema podacima službe EU za klimatske promjene Copernicus.

Dosegla je 20,96 stepeni, a to je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Okeani su vitalni regulator klime. Oni upijaju toplinu i proizvode polovinu Zemljinog kiseonika.

Toplije vode imaju manju sposobnost da apsorbuju ugljen dioksid, što znači da će više tog gasa koji zagrijava planetu ostati u atmosferi.

Takođe može ubrzati otapanje glečera koji se ulivaju u okean, što dovodi do većeg porasta nivoa mora.

Vrući okeani i toplotni talasi ometaju morske vrste poput riba i kitova dok se kreću u potrazi za hladnijim vodama, remeteći lanac ishrane. Stručnjaci upozoravaju da bi riblji fond mogao biti pogođen.

Neke grabežljive životinje, uključujući morske pse, mogu postati agresivne jer se zbune na višim temperaturama.

Voda je poput kupke kada uskočite. Trenutno je široko rasprostranjeno izbjeljivanje korala na plitkim grebenima na Floridi i mnogi korali su već umrli – kaže Kathryn Lesneski, koja prati morski toplotni talas u Meksičkom zalivu.

Matt Frost iz Plymouth Marine Lab u Velikoj Britaniji je poručio da stavljamo okeane “pod veći stres” nego što smo činili u bilo kojem trenutku u istoriji