Tema u fokusu

Inicijativom “Recikliraj me. Pokloni mi novi zivot.” ka svijetu bez otpada


Poštovanje načela održivosti u poslovanju kroz cijeli lanac vrijednosti je Coca-Colina vizija i cilj poslovanja za budućnost.

Saradnja, partnerstva i prilike da se prave promjene, korak po korak, način su na koji Coca-Cola u Bosni i Hercegovini, i svuda u svijetu, aktivno radi na iznalaženju i primjeni rješenja za izazove povezane s ambalažom.

Sve aktivnosti usmjerene na održivo upravljanje ambalažnim otpadom proizilaze iz Coca-Colinog globalnog programa Svijet bez otpada. Protekle tri godine u Bosni i Hercegovini, uz druge projekte usmjerene na edukaciju o značaju odgovornog odlaganja otpada i stvaranja novih, boljih navika, realiziramo i inicijativu Recikliraj Me. Pokloni mi novi život. Aktivnosti projekta ove godine proširene su pilot-izdanjem u saradnji s partnerom Mercatorom.

Prvo izdanje inicijative Recikliraj Me. Pokloni mi novi život. u 2023. godini pokazalo je da postoji zanimanje potrošača, a da već imaju i dobre navike da pravilno odlažu PET-ambalaže. Tako je rezultat realizacije projekta u partnerstvu s Mercatorom u pet bh. gradova 108.225 boca prikupljenih u periodu od 3. juna do 29. jula 2023. godine u šest odabranih hipermarketa Mercatora, u kojima se svake subote prikupljala plastična otpadna ambalaža. Pilot-projekt realiziran je na dvije lokacije u Sarajevu: Mercatoru Ložionička i Mercatoru Dobrinja, te u objektima Mercator Mostar, Mercator Tuzla, Mercator Borik u Banjoj Luci i Mercator Brčko. Za svaku plastičnu flašu, bez obzira na veličinu, donosioci su dobili dodatnih 5 Pika bodova na svojoj kartici, čija je protuvrijednost 0,10 KM. Prikupljene Pika bodove donosioci mogu iskoristiti prilikom prve kupovine od 15. augusta 2023. godine, u skladu s pravilima programa Pika kartica.Prijatelji pilot-projekta bile su kompanije Ekopak i Eurobeta, koje su osigurale da se prikupljeni ambalažni otpad zbrine i reciklira.

U augustu se inicijativa Recikliraj Me. Pokloni mi novi život. nastavlja svojim trećim izdanjem na 29. Sarajevo Film Festivalu. To je već potvrđeno uspješan mehanizam po kojem će u periodu održavanja Festivala (od 11. od 18. augusta) biti postavljeno 17 setova kanti koje se sastoje od tri cjeline za razvrstavanje otpada: za plastične boce, za limenke i za miješani otpad.Zahvaljujući Coca-Colinoj inicijativi Recikliraj me. Pokloni mi novi život. tokom prethodna dva Sarajevo Film Festivala odvojeno je prikupljeno više od 100 tona otpada i proslijeđeno komunalnim preduzećima na dalju obradu i recikliranje.

Vizija Svijet bez otpada projekti i aktivnosti

Inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada,kojim se Coca-Cola, među ostalim, obavezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište.

Naša planeta ima problem s klimatskim promjenama i zagađenjem, a veliki dio tog problema je ambalažni otpad. Kao jedna od najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju pića, imamo odgovornost da pomognemo da se to riješi. Zato radimo na tome da:

•             bude moguće reciklirati 100% naše ambalaže do 2025.;

•             u svojoj ambalaži koristimo 50% recikliranog materijala do 2030.;

•             se najmanje 25% naših napitaka prodaje u dopunivoj/povratnoj ambalaži do 2030.

U proteklih deset godina Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Coca-Cola u BiH prestala je koristiti plastičnu omotnu foliju i počela primjenjivati inovativnu minimalističku kartonsku ambalažu KeelClip™, koja se može u potpunosti reciklirati. KeelClip™ se upotrebljava na svim pakiranjima do šest limenki Coca-Cole, Coca-Cole Zero i Schweppesa.

Ambalaža hrane i pića dio je naše svakodnevnice, ali istovremeno je ambalažni otpad jedan od velikih uzroka onečišćenja okoliša, posebno vodenih površina: rijeka, jezera, mora i okeana. Otpad u vodi završava i s brodova i s kopna, a može biti staklo, plastika, metal, u koje se pakuju proizvodi koje koristimo svakodnevno.

Očuvanje čiste životne sredine odgovornost je i zadatak svakog pojedinca u našem društvu. Prirodu moramo čuvati i učiniti sve da bude čista i zaštićena od svih vrsta otpada. Čista i zdrava životna sredina jedan je od osnovnih preduvjeta za kvalitetan život.

Otpad nije smeće. Otpad je resurs i zato svako od nas svakog dana treba voditi računa o svojim postupcima, posebno o načinu na koji odlaže ambalažni otpad.

NetZeroby40

U oktobru 2021. Coca-Cola HBC obavezala se na postizanje neto nulte emisije u cijelom svom lancu vrijednosti do 2040. godine. Kompanija je napravila snažan akcijski plan i uložit će 250 miliona eura u inicijative za smanjenje emisija do 2025. godine. Gdje god se emisije ne mogu u potpunosti eliminirati, kompanija će ih ublažiti ulaganjem u druge mjere zaštite klime.

Transparentnost u poslovanju i izvještavanje o utjecaju i održivom poslovanju

Prvu studiju o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini, koja se odnosila na poslovanje u 2014. godini, Coca-Cola je izradila i predstavila javnosti 2015. godine, uspostavljajući i osnažujući tako standarde transparenosti u poslovanju i izvještavanja javnosti o utjecaju velikih kompanija na ekonomiju i društvo. Potom je 2017. izradila prvi domaći izvještaj o održivom poslovanju, zasnovan na analizi poslovanja i utjecaja u 2016. godini. Tradiciju je nastavila izradom studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, novim izvještajem o održivosti za 2018. i trećom studijom o socioekonomskom utjecaju za 2019. Prošle godine predstavljena je četvrta studija o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini.

Treći izvještaj o održivom poslovanju je u pripremi, a predstavljanje izvještaja pred ključnim partnerima – kupcima, akterima, stručnom javnošću, predstavnicima institucija i medijima planirano je za poslednji kvartal 2023.