Novosti

Raspisana četiri javna poziva za unapređenje kvaliteta privrede Zeničko-dobojskog kantona


Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona raspisalo 9. augusta ove godine četiri nova Javna poziva u cilju jačanja konkurentnosti privrednih subjekata u ovom Kantonu.

Ostajemo čvrsto opredijeljeni da privredu Zeničko – dobojskog kantona učinimo još konkurentnijom i spremnijom za tržišne utakmice kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima.

Privreda Zeničko – dobojskog kantona je pokretač razvoja Bosne i Hercegovine, i kao Ministarstvo želimo dati svoj doprinos njenom jačanju. Osim malih i srednjih preduzeća, ovaj put u mjere poticaja uvršteni su i obrti. Možda se premalo pažnje daje upravo obrtima, ali u njima je zaposlen veliki broj radnika koji svakodnevno isporučuju izvanredan kvalitet u vidu proizvoda ili usluga.

Posebno mjesto imaju svakako svi oni koji daju svoj doprinos za razvoj poduzetničke kulture, kao i tradicionalnih zanata.

Ovo je samo dio sveobuhvatnog programa unaprijeđenja konkurentnosti privrede našeg Kantona, koji osim subvencioniranja privrednih subjekata, predviđa i investiranje u postojeće i izgradnju novih privrednih zona. Sve ovo obećali smo na početku mandata, sada smo u prilici da na naša obećanja ispunimo.

Nema ljepšeg osjećaja od toga da budemo servis našim privrednicima i radnicima, i da služimo našem narodu, kako bi naša domovina Bosna i Hercegovina, i naš Zeničko – dobojski kanton bili još snažniji”, kazao je tom prilikom ministar privrede Zeničko – dobojskog kantona, Samir Šibonjić.

Raspisani su:

1. „Programa podrške razvoju konkurentnosti privredu/gospodarstva (investiranje u opremu, obuke radne snage, promocija i sajmovi, standardi i kontrola kvalitete, patenti)“ za 2023. godinu, ukupan iznos sredstava 1.359.960,44 KM

2. JAVNI POZIV za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju investicija kod obrta i obavljanje djelatnosti prema Uredbi o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, ukupan iznos sredstava 500.000 KM

3. JAVNI POZIV za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu (refundaciju) financijskih sredstava namjenjenih subvencioniranju administrativnih troškova kod izgradnje proizvodnih objekata, ukupan iznos sredstava 250.000 KM

4. JAVNI POZIV za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava namjenjenih za subvencioniranje (regresiranje) kamata po kreditima odobrenim u 2021. , 2022. i 2023. godini po osnovu Kreditno-garancijskog fonda Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ukupan iznos sredstava 10.000 KM.Ministarstvo privrede Zeničko – dobojskog kantona poziva privredne subjekte koji ispunjavaju uvjete da se u što većem broju jave na Javne pozive.

Više o raspisanim Javnim pozivima na

https://www.zdk.ba/javni-pozivi-konkursi