BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Svjedoci dobrog biznisa


Bosanskohercegovački dnevni list „Oslobođenje“ obilježio je 80 godina postojanja i profesionalnog svjedočenja o vremenima, dešavanjima i ljudima što je nesumnjivo veliki društveni, politički, kulturološki, žurnalistički događaj. Nakon što su u protekle tri decenije a najviše u procesu tranzicije uništene, raskomadane, propale mnoge fabrike nastale u vrijeme industrijalizacije sve je manje preduzeća koja su uspjela preživjeti stotinu ili nešto manje godina. Zajedno sa Sarajevskom pivarom, Tvornicom čarapa Ključ opstalo je i sada već vremešno „Oslobođenje“ unatoč svemu novom u svijetu kompjuterizacije, interneta, društvenih mreža.

Jubilej ovog lista je prilika za podsjećanje da je iz njega iznjedrila vrlo respektabilna produkcija privredne štampe. Prije pola stoljeća u izdanju Novinsko izdavačkog i štamparskog preduzeća „Oslobođenje“ pokrenute su „Privredne novine“ (danas su to Poslovne novine) kao vjerni hroničar privrednog života u BiH, a razvojem tih novina nastali su časopisi „Zakon i praksa“ i „Tribina male privrede“. Kada su početkom osamdesetih godina bosanskohercegovački inovatori sa svjetske izložbe inovacija u Parizu donijeli pregršt medalja, redakcija „Privrednih novina“ i rukovodstvo OOUR-a „Privredna štampa“ pokrenuli list „Pronalazač“. Bio je fokusiran na tehnološki razvoj, inovatorstvo, razvoj industrijske inteligencije. Izdanja „Privredne štampe“ dostizala su ukupan mjesečni tiraž od 50.000 do 100.000 primjeraka.

Na baštini ovih izdanja može se zaključiti da je novinska kuća „Oslobođenje“ bila matica privrednog novinartstva u BiH. Ta matica je i danas aktivna, a čine je mediji koji posluju kao zasebne firme: „Poslovne novine“, magazin „Banke i biznis“ (pokrenut nakon okončanja agresije na BiH) portal Indikator.ba čiji je kreator nekadašnji urednik ekonomske rubrike lista „Oslobođenje“ itd.

Slična priča može se ispričati i o dugoj tradiciji nedjeljne, revijalne, omladinske i dječije štampe, dnevnih „Večernjih novina“… odnosno o sarajevskom „Svijetu“, VEN-u, AS-u, UNI, „Malim novinama“ , „Veseloj svesci“, „Našim danima“ i desetinama drugih u izdanju matičnog preduzeća „Oslobođenje“, čiji su ukupni tiraži mjesečno iznosili više od milion primjeraka. U te redakcije u godinama prije agresije na BiH na novinarsku praksu dolazile su na stotine studenata sa Odsjeka za žurnalistiku fakulteta političkih nauka što svjedoči o sasvim prirodnoj i prijeko potrebnoj povezanosti profesije i obrazovanja. Danas nažalost ni toga nema.

List „Oslobođenje“ svoj 80-ti rođendan obilježava u trenutku kada se čak i zaposleni u njemu pitaju dokle će sve to trajati. Odgovor je onoliko koliko to čitaoci budu htjeli, jer oni su njihova prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.