Tema u fokusu

Jens Düro, direktor aft bosnia d.o.o. Živinice: Planiramo da aft bosnia d.o.o.u toku 2024. godine  postane TIER 1 dobavljač


Najveći uspjeh kompanije aft bosnia d.o.o. Živinice, osim izvrsnih poslovnih rezultata ostvarenih u protekloj godini, bio je završetak i otvorenje dograđenog dijela proizvodne hale, a do kraja 2023. godine pripremaju i instalaciju vlastite solarne elektrane.

Aft bosnia d.o.o. Živinice dio je grupacije aft automotive GmbH u Njemačkoj i bavi se proizvodnjom funkcionalnih komponenata i cijevnih sistema za fluidnu tehnologiju u automobilskoj industriji.

U intervjuu za Poslovne novine,  Jens Düro, direktor aft bosnia d.o.o. Živinice istaknuo je da  u posljednje tri godine u kontinuitetu  ostvaruju izvrsne finansijske rezultate.

aft bosnia d.o.o. Živinice je u 2020. godini, po osnovu ostvarenih rezultata, okarakterisana kao najbrže rastuća kompanija u BiH, a prihod je tada  iznosio 19,2 miliona KM. Međutim, naš rast i napredak tu nije stao, pa s ponosom možemo reći da su naredne dvije godine bile još bolje i uspješnije tako da smo se našli i na rang listi “100 najvećih kompanija u BiH i regionu”. Konkretno, u 2022. godini ostvaren je prihod od 48,6 miliona KM, a do augusta 2023. prihod od 32,4 miliona KM, te smo na dobrom putu da i tekuću godinu okarakterišemo kao uspješnu” kaže Jens Düro.

Pomenuti finansijski rezultati zaista su više nego uspješni, ali šta prema Vašem mišljenju  predstavlja  najveći uspjeh aft bosnia d.o.o.  u 2022. godini?

Bez dileme reći ćemo da smo kao naš najveći uspjeh u 2022. godini okarakterisali završetak i otvorenje dograđenog dijela proizvodne hale. Završetkom ovog projekta dobili smo cca 10.000 m2 iskoristive površine, od kojih 7.500 m2 otpada na proizvodni pogon, 2.000 m2 na skladište s preko 1.000 paletnih mjesta, te 500 m2 kancelarijskog prostora. Ukupna investicija iznosila je cca. pet miliona eura, od čega je tri miliona eura  usmjereno na izgradnju, a dva miliona eura na nove mašine i opremu.

Ponosni smo i na nekolicinu novih projekata koje smo dobili u 2022. godini, što još jednom pokazuje da naši kupci cijene kvalitet i pouzdanost naših proizvoda.

Kompanija aft bosnia d.o.o. Živinice je inovativni dobavljač za modernu automobilsku industriju. Možete li  je ukratko predstaviti ?

aft bosnia d.o.o. Živinice osnovana je 2017. dodine i djeluje u okviru grupacije aft automotive GmbH. Matična firma osnovana je 2009. godine i rano je postigla ključne prekretnice, a sve je počelo sa statusom serijskog dobavljača za njemačke OEM proizvođače. Ovo je dovelo automobilsku industriju na put ekspanzije, a kompanija je nastavila da raste. aft automotive GmbH je danas internacionalni TIER 1 dobavljač, a uspostavili su proizvodnju na četiri lokacije širom svijeta (Njemačka, Bosna i Hercegovina, Srbija i Kina). Dobro smo pozicionirani za budućnost. Inače, aft bosnia d.o.o. Živinice trenutno ima preko 250 zaposlenih i preko 100 dobavljača, domaćih i inostranih, dok su naši klijenti,  svjetski poznati proizvođači i dobavljači automobila poput Volkswagen, BMW i drugih.

Proizvodimo funkcionalne komponente i cijevne sisteme u oblasti upravljanja i kontrole medija. Dio našeg proizvodnog asortimana su cijevi za gorivo, cijevi za kočione sisteme, spojnice i ventili.

Koje projekte  planirate realizovati  u narednom periodu?

Neki od najvećih projekata koje planiramo realizovati u narednom periodu su klimatizacija proizvodnog pogona i instalacija solarne elektrane, instalisane snage cca 1 MW. Klimatizacija proizvodnog pogona je prvi naredni veći projekat, koji ćemo implementirati ako ne do kraja 2023. godine, onda definitivno početkom sljedeće. Također, zahvaljujući projektu izgradnje solarne elektrane, smanjiti ćemo troškove električne energije koji za nas nisu nimalo zanemarivi. Na kraju, možemo najaviti da nas u bliskoj budućnosti očekuju dodatni projekti u oblasti rashladnih cijevi za električne automobile.

Kakva je poslovna strategija i politika kvaliteta Vaše kompanije?

Želimo istaći da smo veoma ponosni na to što smo ispunili najstrožije zahtjeve naših kupaca, kao i budućih potencijalnih kupaca. Isti su ostali impresionirani našom kompanijom, kvalitetom izrade proizvoda i infrastrukturom, te radnicima, radnom atmosferom i politikom kompanije. Shodno tome, nominovani smo za nove projekte koji se planiraju implementirati u skorije vrijeme. Uvedeni su svi zahtijevani standardi u automobilskoj industriji, te  isti i „žive“ u našoj kompaniji.

Da li ste kao menadžer uspjeli ostvariti  planirane ciljeve?

Kao menadžeri, uvijek težimo da postavljanjem ciljeva doprinesemo poboljšanju rada i efikasnosti poslovanja, a kao automobilska industrija imamo veoma stroge zahtjeve. Veliki dio postavljenih ciljeva je ostvaren, a oni koji nam predstoje su instalacija solarne elektrane i klimatizacija pogona. Međutim, kao i u svakom poslu, naročito proizvodnom dijelu, neke ciljeve je neophodno kontinuirano planirati u cilju optimizacije procesa, poboljšanja efikasnosti proizvodnje, smanjenje škarta i slično.

Koji  su najveći  problemi  s kojima se susrećete u poslovanju?

Trenutno, najveći izazov je ostanak radne snage u BiH, ali i manjak stručne radne snage. Mislim da je odlazak „vani“ više trend nego potreba, jer se situacija u odnosu na prije 4-5 godina, otkako smo mi počeli sa radom, promijenila na bolje. Iako se odlasci ne mogu spriječiti, mi radimo na poboljšanju i stimulaciji radnika u vidu edukacija, ličnih primanja i poboljšanja radnih uslova.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja  2023. i dalje ?

Jedan od planova, ali i očekivanja je svakako održati rast i razvoj kompanije, ali i ubrzati veću ekspanziju na poljima gdje je to moguće. Svakako, planiramo da se u toku 2024. godine aft bosnia u potpunosti uvede u proces direktnog isporučioca, odnosno da postane TIER 1 dobavljač.