Tema u fokusu

Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija: Proizvodnjom obnovljenog carbon blacka stavljamo BiH u centar svijeta


Zvanje bachelora u oblasti bankarstva, finansija i trgovine sa Univerziteta u Sarajevu i znanje engleskog, njemačkog, holandskog i francuskog, postavili su pred Hanadi Džabić nebo kao granicu.

Državljanka Nizozemske i Bosne i Hercegovine na čelu je kompanije koja koristi nanotehnologiju u proizvodnji obnovljenog carbon blacka – bez karbonskog otiska.

Temelj poslovnog modela kompanije RCB Nanotehnologija patent je za čišćenje sirovog rCB, registrovan pri Frauhofer institutu za primijenjenu fiziku.

Liderstvo Hanadi Džabić prepoznala je 2022. godine i nagradila priznanjem Najmenadžerica i Poslovna žena godine Nezavisna evropska agencija za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija.

S druge strane, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) prepoznala je RCB Nanotehnologija kao jednog od najznačajnijih investitora u BiH.

Uspješan prijelazni korak

Njeno ranije profesionalno iskustvo obuhvata niz pozicija u ovom specifičnom industrijskom sektoru, uključujući i poziciju voditeljice projekata u Raeder Capital i Getnow New GmbH, kao i višeg računovođe u Pyrolyx AG, u Minhenu, u Njemačkoj

Za Poslovne novine potražili smo odgovore na mnoga pitanja o ovoj, nama ne toliko poznatoj industriji, a Hanadi Džabić bila je više nego raspoložena da na njih odgovori. 

Početak proizvodnje u RCB Nanotehnologija planiran je za početak sljedeće godine, testna faza proizvodnje je u toku. Jeste li Vi i Vaš tim zadovoljni? Možete li već sada reći da je to – to?

Mi smo i više nego zadovoljni dosadašnjim napretkom i postignutim rezultatima. U julu smo uspješno testirali sve faze proizvodnog procesa i dobili prve kilograme obnovljenog carbon blacka. To je važan prijelazni korak ka početku proizvodnje, koji je planiran za početak 2024. godine. Iako je teško unaprijed donositi apsolutne zaključke, mogu sa sigurnošću reći da smo na pravom putu.

RCB Nanotehnologija je, najjednostavnije rečeno, proizvođač obnovljenog carbon blacka. Šta je zapravo carbon black? O kakvoj se tačno vrsti proizvodnje radi?

RCB Nanotehnologija se bavi proizvodnjom obnovljenog carbon blacka, specifičnog crnog pigmenta bez kojeg su nezamislive brojne industrijske grane – industrija za proizvodnju gume, plastike, boja, lakova i slično. Pojednostavljeno, carbon black je gradivni materijal svakog proizvoda koji u sebi sadrži crnu boju – od automobila, namještaja i IT opreme koju koristimo do odjeće i obuće koju nosimo.

Do našeg samoodrživog modela proizvodnje, potpuno sigurnog za okoliš, svjetske potrebe za carbon blackom su se zadovoljavale sagorijevanjem fosilnih goriva. U tom procesu za jednu tonu carbon blacka koristi se 1,5 tona sirovina iz fosilnih goriva i velike količine vode, a tokom procesa sagorijevanja oslobađa 2,5 -3t CO2, što doprinosi oslobađanju stakleničkih plinova i s time povezanih ekoloških problema.

Dodatno, daljnja upotreba našeg proizvoda u različitim industrijama dodatno će smanjivati emisiju CO2. Izračunali smo da ova tehnologija umanjuje emisiju 2,5t CO2 za svaku tonu proizvoda, što je ekvivalent 100 zasađenih stabala.

Svjetski edukacijski hub u Vogošći

Na početku testne faze rekli ste da će BiH biti prva država u svijetu u kojoj će biti implementirana ova revolucionarna tehnologija. Možete li to malo pojasniti? Šta ćemo to imati ovdje i zašto to druge zemlje nemaju?

RCB koristi nanotehnologiju koju smo patentirali u saradnji sa Fraunhofer institutom iz Njemačke, koja nam omogućava da spojimo biznis i zaštitu okoliša i predstavimo model poslovanja koji stvara nove vrijednosti bez CO2 otiska.

Ponosna sam što se, zahvaljujući ovoj jedinstvenoj i inovativnoj tehnologiji, BiH pozicionirala na prvo mjesto u svijetu, gdje se nanotehnologija koristi u procesu proizvodnje obnovljenih materijala i što će se naše poslovanje na različitim svjetskim destinacijama razvijati upravo iz BiH.

BiH će biti i matično mjesto za edukaciju i obuku kadrova iz cijeloga svijeta za ovu tehnologiju. Istraživačko-razvojni centar koji se uspostavlja u Vogošći bit će svjetski edukacijski hub u kojem će se kadar osposobljavati za rad u našim pogonima na različitim tačkama svijeta gdje budemo širili poslovanje.

Ko su ili, možda je bolje pitanje, ko će biti Vaši partneri u ovom procesu – ko su dobavljači sirovina, a ko kupci i korisnici proizvoda? Stvarate li već mrežu dobavljača i kupaca?

Svi građani koji koriste nešto crno što je čovjek proizveo su naši indirektni korisnici. Od vozila, odjeće, pa do telekomunikacijske i medicinske opreme, sve u nekoj mjeri sadrži carbon black, a u budućnosti taj proizvod će ustupiti mjesto obnovljenom carbon blacku (rCB). Cilj cirkularne ekonomije, čiji smo mi dionici, je vratiti materijale iz proizvoda na kraju njihovog vijeka trajanja u novi proizvod, pa se to odnosi i na carbon black iz npr. automobilskih guma ili sličnih proizvoda. Naši partneri nakon primarne prerade guma na kraju njihovog vijeka trajanja, izdvajanja željeza i ulja, prodaju sirovi carbon black koji mi obrađujemo u posebnom tehnološkom postupku. U BiH ima nekolicina takvih pogona, a u Evropi i svijetu znatno veći broj i svi oni su naši potencijalni partneri.

S druge strane, naši kupci, kao i potencijalni partneri su proizvođači automobilskih guma i crne matične smjese. Svi oni već imaju svoje proizvodne pogone u okruženju tako da će cjelokupna proizvodnja biti namijenjena izvozu.

RCB Nanotehnologija kao kompanija koja se razvija i bavi istraživanjem ima veliki broj domaćih dobavljača – od firmi iz uslužnog i građevinskog sektora do isporučioca opreme i materijala koji su potrebni u našoj proizvodnji. U konačnici, možemo reći da smo oslonjeni na domaće dobavljače i inozemne kupce.

Istinski zelena kompanija

Šta je, zapravo, sirovina u Vašoj proizvodnji?

Sirovina koju koristimo za proizvodnju obnovljenog carbon blacka su proizvodi na kraju vijeka trajanja, na primjer stare automobilske gume. Zahvaljujući našoj tehnologiji, ti proizvodi se transformišu u visokokvalitetnu sirovinu.

Znači li to da smo dobili “zelenu kompaniju”?

Prva smo kompanija u BiH koja proizvodnim procesom zatvara cirkularni krug ekonomije. Šta to u prevodu znači? Svojim djelovanjem ne ugrožavamo prirodu, za resurse koristimo proizvode na kraju vijeka trajanja, ono što se više ne može upotrijebiti, te ga visokosofisticiranom tehnologijom pretvaramo u materijale čija je iskoristivost u raznim granama industrije potpuna.

Trenutno ste u fazi zapošljavanja novih radnika. Koji Vam je profil najpotrebniji i imate li u startu problem koji hronično muči bh. poduzetnike – nedostatak kvalificirane radne snage? Možete li sami stvarati kadar?

Da, u potrazi smo za radnicima koji dijele našu strast prema inovacijama i održivosti. Profili koji su nam potrebni uključuju stručnjake iz oblasti procesnog i elektrotehničkog inžinjeringa, projektovanja postrojenja, te drugih srodnih oblasti. Istovremeno, radimo na izradi strateškog plana za razvoj vlastitih talenata kroz edukaciju i obuku, u čemu će značajnu ulogu imati istraživačko-razvojni centar, koji sam ranije spomenula.

Spada li RCB Nanotehnologija u kompanije koje zahtijevaju veći broj radnika ili se radi o industriji u kojoj mašine mijenjaju ljude, je li proces proizvodnje u potpunosti automatiziran?

RCB Nanotehnologija spada u industrije koje kombinuju ljudske resurse s automatizacijom. Iako je tehnologija ključna za proizvodni proces, naši stručnjaci su nezamjenjivi u nadzoru, optimizaciji i prilagodbi procesa.

Uloženo već 8.5 miliona maraka

Cijela priča oko RCB Nanotehnologija je strana investicija. Je li Vam bilo lakše nagovoriti investitore da ulože u projekt koji ste zamislili u našoj zemlji ili se izboriti sa bh. birokratijom?

S profesionalne tačke gledišta, odluka o investiranju u BiH donesena je relativno brzo. Istraživali smo tržišta i lokacije za proizvodnju koje bi nam geografski odgovarale i BiH je smjesta dobila prednost. Osim toga, BiH pravi krupne korake naprijed kad je riječ o proizvodnji električne energije iz potencijala sunca i vjetra, što je zapravo čini plodnim tlom za razvoj zelene tehnologije i cirkularne ekonomije, što naša kompanija i predstavlja.

Iz lične perspektive, drago mi je što ovom investicijom pružamo priliku brojnim ekspertima da ostanu u domovini, a ne nastave trend odlaska iz zemlje.

Naše iskustvo sa bh. birokratijom ne razlikuje se mnogo od iskustava u zapadnoevropskim zemljama. Moram istaći da smo od početka naišli na susretljivost i otvorenost za saradnju matične opštine Vogošća, gdje je naš pogon i smješten. Prostor za poboljšanje postoji kad je riječ o dinamici kojom se određene stvari rješavaju na različitim administrativnim nivoima.

Kolika je, ukoliko nije poslovna tajna, vrijednost investicije u RCB Nanotehnologija Sarajevo?

Naravno da nije tajna, naša kompanija uložila je značajne resurse kako bi ostvarila ovu tehnološki naprednu proizvodnju. Od početka 2021. godine kada smo dobili saglasnost za obavljanje djelatnosti na, sada već našoj, lokaciji, do sada uloženo je više od 8.5 miliona maraka. S tim u vezi, Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH nas je 2022. godine izdvojila kao jednog od najznačajnijih stranih investitora.

Vjerujem da je teško u ovoj fazi praviti predviđanja, ali šta očekujete da Vas sačeka na destinaciji ka kojoj ste krenuli brodom na koji ste se ukrcali i, čini se, ozbiljno zaveslali?

Čvrsto vjerujemo u snagu naše tehnologije i stručnost našeg tima. Prvi smo u korištenju nanotehnologije u proizvodnji obnovljenog carbon blacka u svijetu, prvi u oblasti cirkularne ekonomije u BiH i među rijetkima u svijetu i pobrinuli smo se za sopstveni istraživačko-razvojni centar – stoga smatram da sa sigurnošću mogu reći da smo lideri u industriji.

Naša strast prema ovom projektu i inovaciji nas motiviše da ostanemo posvećeni uspjehu. Iako budućnost nosi niz neizvjesnosti, kada pogledamo iza sebe i vidimo dosadašnji uspjeh optimistično gledamo u budućnost.

Nastavićemo veslati prema cilju stvarajući pozitivan uticaj na cirkularnu ekonomiju, okolinu i društvo. S inovacijama, partnerstvima i usmjerenjem prema održivosti, sa sigurnošću očekujemo da ćemo na destinaciju stići s nizom uspjeha i dostignuća.