Novosti

Wizz Air pokreće inovativni program ambasadora održivosti za svoje zaposlene


Aviokompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi i ekološki najodrživija aviokompanija na svijetu, pokrenula je svoj prvi program WIZZ ambasadora održivosti u sklopu dugoročne posvećenosti održivosti.

Među preko 7.000 kabinskog osoblja i kancelarijskih službenika Wizz Aira izabrana su 24 ambasadora održivosti koji predstavljaju 22 baze i dvije kancelarije u Albaniji, Austriji, Bugarskoj, Kipru, Gruziji, Mađarskoj, Italiji, Malti, Sjevernoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, UAE i Velikoj Britaniji.

Od septembra 2023. do maja 2024. godine, WIZZ ambasadori održivosti će podržati lokalne projekte održivosti, od reciklaže do dobrotvornih inicijativa u bazama i kancelarijama aviokompanije s ciljem podsticanja ekoloških navika i dijeljenja uvida u održivost sa kolegama.

Poslije toga, Wizz Airov corporate & ESG službenik, Yvonne Moynihan i tim za održivost izabrat će najdjelotvorniji projekat koji će voditi ambasadori.

Yvonne Moynihan, korporativni i službenik za ESG u Wizz Airu kazala je: „Oduševljeni smo što možemo da pružimo našim kolegama priliku da učestvuju u projektima održivosti koji imaju stvarne efekte u praksi. Ambasadori održivosti igrat će vitalnu ulogu u promovisanju svijesti i podsticanju pozitivnih promjena u pogledu pitanja zaštite životne sredine i socijalne održivosti širom Wizz Air mreže. Naši avioni već posluju sa najnižim ugljeničnim intenzitetom u industriji i vjerujemo da će učešćem u lokalnim inicijativama u našim bazama i kancelarijama omogućiti WIZZ timu da bude još uspješniji na smanjenju našeg ekološkog otiska i jačanju održivosti kao jedne od pet WIZZ vrijednosti, utkanih u sve što radimo.”

U fiskalnoj 2023. godini[1]  Wizz Air je postigao intenzitet emisije ugljika od 53,8 grama po putniku/km, što je smanjenje za 11 posto u odnosu na učinak iz prethodne fiskalne godine[2]. Ovo je najniži ikada zabilježeni rezultat Wizz Aira za jednu fiskalnu godinu i najniži učinak među velikim konkurentskim aviokompanijama[3].

Strategija održivosti Wizz Aira zasniva se na četiri stuba – životnoj sredini, ljudima, upravljanju i ekonomiji. Aviokompanija konstantno radi na svom ekološkom otisku i ugljičnom intenzitetu, usavršavanju zaposlenih, društveno ekonomskom doprinosu regionima u kojima posluje i na jačanju svog korporativnog upravljanja.