Svijet

Pogledajte kako će izgledati novčanica BRIKS-a (FOTO)


Pojavila se prva varijanta jedinstvene valute asocijacije BRIKS.

Ovo je danas saopštila državna televizijska i radio kompanija Irana.

“Ruski ambasador u Južnoj Africi demonstrirao je novčanicu BRIKS od 100 tokom ceremonije u ambasadi UAE u Pretoriji”, napisano je na platformi X.

Na novčanici su zastave Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kao i simboli država, prikazani u krugu u centru novčanice.

Nakon premijerne demonstracije, ruski ambasador je predao novčanicu ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Samit BRIKS-a održan je u Johannesburgu od 22. do 24. avgusta.

Tokom događaja, južnoafrički predsednik Cyril Ramaphosa najavio je da će od 1. januara 2024. godine još šest zemalja postati punopravne članice asocijacije, uključujući Saudijsku Arabiju, Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate.

Istovremeno, brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva podržao je stvaranje jedinstvene računovodstvene valute BRIKS. On je “zeleni neokolonijalizam” razvijenih zemalja nazvao neprihvatljivim.

U međuvremenu, Maksim Čirkov, vanredni profesor Katedre za političku ekonomiju Ekonomskog fakulteta Ruskog univerziteta prijateljstva naroda, primetio je u razgovoru za “Izvestiju” da je za zemlje članice BRIKS-a veoma korisno da izdaju sopstvenu valutu i da će im se otvoriti nove mogućnosti za razvoj.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano u junu 2006. godine. Sada se sastoji od pet država: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.