Tema u fokusu

Selma Isabegović, Manpower BiH: Šta je u BiH donijela najveća i najetičnija svjetska HR agencija?


Sa predstavništvima u preko 80 zemalja širom svijeta, ManpowerGroup globalni je lider u oblasti privremenog i stalnog zapošljavanja. Organizacijama svih vrsta i veličina obezbjeđuje inovativna kadrovska rješenja, što im, u konačnici, poboljšava poslovnu spremnost i konkurentnost.

Ova multinacionalna kompanija sjedište ima u Milwaukeeju, država Wisconsin (SAD) i iza sebe 70 godina iskustva u pružanju kompanijama sveobuhvatnih rješenja iz oblasti ljudskih resursa (HR).

Kompanija je, na što su posebno ponosni, već nekoliko godina zaredom, uključujući i tekuću, prema Ethisphere Institutu najetičnija kompanija na svijetu u svojoj oblasti.

Na tržištu jugoistočne Evrope posluju preko 30 godina. Preko 350 eksperata svakodnevno brine o klijentima i kandidatima, razvijajući ekspertizu zapošljavanja na najvišem mogućem nivou.

Tri decenije prisutnosti u regiji

Naš ulazak na bosanskohercegovačko tržište, sada već davne 2018. godine, predstavljao je još jednu stepenicu razvoja i širenja mreže jedne od najvećih svjetskih HR agencija. Već u drugoj godini smo počeli biti vidljivi internacionalnoj mreži i međunarodnim klijentima, dok je trebalo skoro tri godine da, kroz ogroman rad i trud, dođemo i do lokalnih poslodavaca, promijenimo svijest o HR industriji, educiramo lokalno tržište o potencijalima saradnje sa HR consulting agencijom, te u konačnici steknemo njihovo povjerenje, kaže u intervjuu za Poslovne novine direktorica Manpower BiH, Selma Isabegović.

ManpowerGroup posluje u više od 80 zemalja i širom svijeta ima gotovo tri hiljade ureda. Šta je to što je tako velika grupacija prepoznala u našoj zemlji vrijedno otvaranja ureda? 

ManpowerGroup je u regiji prisutan više od 30 godina, sa prvim otvorenim uredima u Mađarskoj i Sloveniji početkom devedesetih godina prošloga vijeka, tako da im i prilike i potencijali bh. tržišta nisu bili nepoznati. Velike korporacije prije ulaska na bilo koje tržište provode detaljne analize i BiH se pokazala kao zemlja pogodna za ekonomski rast, strane investicije te razvoj novih industrija. Globalne transformacije HR industrije i sve veća potreba za korištenjem HR outsourcinga od strane kompanija svakako je ubrzala tu odluku.

Ko su Vaši klijenti u našoj zemlji – svjetske kompanije koje u BiH imaju svoje urede i predstavništva koje vole računati na identičan kvalitet usluga ma gdje radile ili Vas, pak, prepoznaju i domaće firme? 

U početku to jesu bile isključivo svjetske kompanije koje u BiH imaju urede i koje imaju centralizirane HR urede i procese u svojim centralama. Ali ono na što smo jako ponosni je da se taj omjer u posljednjih nekoliko godina itekako promijenio i da je učešće domaćih kompanija sve veće. Klijente ne dijelimo na “velike i male” jer svakom od njih pristupamo jedinstveno, tako da su danas naši klijenti i ogromne strane i domaće kompanije, ali i primjerice start-upi koji nemaju niti kapaciteta niti znanja da vode HR procese u svojim kompanijama i tu odgovornost prepuštaju nama.

Pokušaji kopiranja brenda

ManpowerGroup je 14 godina zaredom nosilac priznanja za najetičniju kompaniju na svijetu. Šta to u praksi znači, koji su to standardi koje kompanija ispunjava? 

Brojni su standardi koje kompanije moraju zadovoljiti da bi zaslužile takvu nagradu, a samo neki od njih su aktivnosti vezane za benefite zaposlenih, društveni i uticaj na okoliš, korporativno upravljanje i leadership koji stavljaju ljude u centar procesa, korporativna kultura koja ne poznaje bilo koji oblik diskriminacije…  

Na istim principima poslujete i u Bosni i Hercegovini…

Apsolutno. Metodologiju rada Manpowera, pristup i viziju brenda možete prepoznati bilo gdje u svijetu. Ono što diferencira jedan ured od drugog su samo mogućnosti lokalnih tržišta, što se uglavnom odnosi na određene zakonske okvire. Ono sa čime često imamo problem u svijetu, pa evo i na Balkanu, jesu pokušaji kopiranja brenda, te nažalost i prevare ljudi kada je u pitanju posao u inostranstvu. Ono što naša etika nalaže jeste da apelujemo svakodnevno, da maksimalno upozorimo na opasnosti, te donekle istaknemo kako se radi o zloupotrebi brenda. U pozadini, pravno se svakako radi na svim potrebnim zaštitama.

Na koji način konkretno radite na jačanju Vašega branda u SEE? 

Kada svakodnevno sarađujete sa preko 350 vrhunskih stručnjaka iz raznih polja HR-a, onda je bespredmetno govoriti da je kvalitet ono što prepoznaju tržišta na kojima poslujemo. Dijeljenje znanja i najboljih praksi otvara nam vrata da, ako jedno tržište ima upit od strane klijenata koji ne može samo riješiti, uvijek postoji tim koji može adekvatno odgovoriti zadatku. Prilikom donošenja odluka vodimo se istraživanjima tržišta koja sami provodimo, te se oslanjamo i na digitalne, automatizovane i AI alate. Sve to u kombinaciji, pod vodstvom vrhunskih eksperata, te vrlo često uz nesebično dijeljenje podataka istraživanja sa tržištima, omogućava nam prepoznatljivost jedinstvenog standarda i vrhunskog kvaliteta usluge, te vrlo često i kompanije koja je istinski “problem solver” kada je HR u pitanju.

Jedina ste međunarodna HR konsultantska agencija koja je u ovom formatu prisutna u regionu. Uvjerenje da ste headhunting agencija nije u potpunosti tačno. Na koje još usluge Vaši klijenti mogu računati angažirajući Vas?  

Zbog velikog broja usluga koje pružamo, a u domenu HR-a, volimo reći da smo 360HR agencija. Tako da pored “core” usluge po kojoj smo i najprepoznatljiviji (headhunting), pružamo i usluge savjetovanja, outsourcinga, payrolla, staff leasinga, people developmenta (individualni/grupni), tailor-made razvojne centre, bavimo se istraživanjima u real timeu  i još mnogo toga. Jedna od naše tri najveće vrijednosti jeste inovacija te, shodno tome, konstantno radimo na razvoju, kako postojećih, tako i novih usluga.

Odgovor na sve HR izazove

Vaši klijenti nisu samo najveće svjetske kompanije, od Applea preko Amazona do Coca-Cole, nego i vojne i humanitarne organizacije poput NATO ili UNHCR…

Kao što sam naglasila, HR kao nauka i praksa se razvija “brzinom svjetlosti” i kao što vjerovatno ne postoji kompanija kojoj ne treba odjel ili podrška u računovodstvu ili marketingu, tako mogu reći i da razne organizacije imaju svoje određene HR izazove za koje im pronalazimo “tailor made” rješenja u skladu sa potrebama i zakonskim okvirima.

Posredujete i na zapošljavanjima u inostranstvu!?

Svijet je odavno postao veliko globalno tržište, pa i kada je u pitanju radna snaga. Internacionalna mobilnost radne snage je sve prisutnija i na našim prostorima. Često dobijamo upite iz naših ureda u drugim zemljama u kojima su njihovi klijenti u potrazi za određenim kadrovima te. ukoliko postoji interes takvih kadrova iz BiH, preporučujemo ih i pomažemo u selekcijskom periodu. A u posljednje vrijeme, usljed nedostatka kvalificirane radne snage u pojedinim industrijama, dobijamo sve veći broj upita domaćih kompanija po pitanju angažovanja stranih radnika u BiH.

Na koji način se odvija postupak angažiranja Vaše agencije, neovisno o vrsti usluga koje se traže?

Naši uredi su u Unitic Business centru u Sarajevu, vidljivi smo na društvenim mrežama, posjedujemo svoj web-site. Koji god način odaberete da dođete do nas po savjet, uslugu ili informaciju o trenutnom tržištu rada, naši uposlenici su tu i brzo će vam naći termin ili odmah dati smjernice, bilo da ste klijent ili pojedinac koji je u potrazi za novim poslovnim prilikama.