Tržišta i finansije

Najveća svjetska kripto berza Binance objavila da prodaje svoje ruske operacije novostvorenoj “zajedničkoj berzi”


Objava je uslijedila nakon izvještaja da američko Ministarstvo pravde istražuje kompaniju zbog potencijalnog kršenja ratnih sankcija Moskvi.

“Binance je sklopila ugovor o prodaji cjelokupnog poslovanja u Rusiji”, navodi se u saopćenju kompanije.

Za kupca je imenovao CommEX koji je svoje lansiranje najavio u utorak.

“Tokom narednih nekoliko mjeseci, Binance će ukinuti sve usluge razmjene i poslovne linije u Rusiji”, rekla je kompanija, dodajući da je uvjerena u “glatku” tranziciju.

Binance nije otkrio financijske uvjete ugovora, ali je naglasio da neće dobiti “stalnu podjelu prihoda” ili opciju otkupa od prodaje.

Binance je uvjeravao svoje ruske klijente da je njihova imovina “sigurno zaštićena” i da će biti potrebno do godinu dana da se ona prenese na CommEx.

Rusi se sve više okreću korištenju kripto mjenjačnica nakon što su sankcije Zapada odsjekle ruske banke od globalnih platnih mreža. CommEx je rekao da neće registrovati korisnike sa sjedištem na Krimu koji je anektirala Rusija.

Kompanija također ne pruža registraciju računa u SAD-u, Evropskoj uniji, kao ni u Iranu, Kubi, Siriji i Sjevernoj Koreji. Binance se povlači iz Rusije mjesec dana nakon što je berza zabranila ruskim korisnicima da trguju svim valutama koje nisu rublje.

“Dok gledamo u budućnost, shvatamo da poslovanje u Rusiji nije kompatibilno sa Binanceovom strategijom usklađenosti,” rekao je Noah Perlman, Binanceov glavni direktor za usklađenost.