Tema u fokusu

Čista petica za saradnju sa Općinom Jajce


Općina Jajce svake godine realizuje programe za podršku razvoja lokalne zajednice koji su zaista po mnogo čemu jedinstveni.

Za pokretanje malih biznisa kroz najbolje poslovne ideje mladih, podršku mladima kod prvog stambenog zbrinjavanja, poticaje u poljoprivredi, program podrške porodiljama, upošljavanje volontera i stipendiranje ova Općina u 2022. godini izdvojila je  više od milion KM.

Prema riječima Edina Hozana, načelnika Općine Jajce, još tokom 2020. godine usmjerili su gotovo 300.000 KM i podržali 116 privrednih subjekata.

„U cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 za 2021., Općina Jajce je oslobodila privredne subjekte naknada za zakup općinskih poslovnih prostora i naknada za zauzimanje javnih površina. Ovo pravo ostvario je veliki broj subjekata, koji su svoju zahvalnost na podršci uputili Općini Jajce“, kaže Hozan.

Konstruktivna komunikacija sa predstavncima Općine Jajce

Jedna od kompanija koja je izuzetno zadovoljna saradnjom sa Općinom Jajce je  Crvena jabuka market d.o.o.,  osnovana je 2018. godine, a koja posluje u sklopu grupacije Tropic Maloprodaja d.o.o.

“Saradnja koju imamo sa Općinom Jajce na zavidnom je nivou. Većinu aktivnosti koje je trebalo da realizujemo sa Općinom, završavali smo u rokovima i na obostrano zadovoljstvo. Održavamo redovnu konstruktivnu komunikaciju sa predstavnicima Općine, što našu saradnju čini još kvalitetnijom. Poslovno okruženje u Općini Jajce smatramo dobrim, zbog velikog broja firmi koje posluju veoma uspješno i zapošljavaju popriličan broj radnika, te na taj način omogućavaju razvoj općine”, kažu u Crvena jabuka marketu.

Inače, Crvena jabuka marketi d,o.o.  postali su prepoznatljivi po jedinstvenom konceptu maloprodajnog objekta koji na jednom mjestu objedinjuje market, tržnicu i restoran.

“Sa posebnim fokusom na svježe odjele i vlastitu proizvodnju hrane, postali smo lider u segmentu prehrane na bh, tržištu. U sklopu grupacije zaposleno je više od 3 500 hiljade ljudi, dok cjelokupnu maloprodajnu mrežu čini 77 marketa”, ističu u marketu Crvena jabuka.

Edin Hozan

Više ulaganja u infrastrukturnu mrežu

U još jednoj izuzetno uspješnoj  kompaniji, Jajce Alloy Wheels  d.o.o. smatraju da je saradnja sa Općinom Jajce  na dosta dobrom nivou. Kako navodi Robert Ćutuk, direktor Alloy Whells d.o.o. do sada nisu  imali prepreke kod ishođenja potrebnih dozvola i dokumentacije.

“ Poslovni ambijent na nivou Općine Jajce mogu reći da je zadovoljavajući, mada mislim da bi se trebalo  više ulagati u infrastrukturnu mrežu na nivo cijele općine, kako bi se investitorima omogućio kvalitetniji pristup”, smatra  Ćutuk.

Jajce Alloy Wheels d.o.o. je proizvođač aluminijskih kotača za slobodno tržište. U programu proizvodnje su zastupljeni kotači presjeka od 10“ do 22“ za različite vrste automobila po dizajnu Brock Car Fashion i Rad Centar, ali i po zahtjevu drugih kupaca. Proizvodni kapaciteti firme su do 1.200.000 kotača godišnje, ovisno od dizajna i veličine kotača.

“ Za sedam mjeseci 2023. godine ostvarili smo prihod od 41 milion KM, a dobit u iznosu od 3,7 miliona KM. U 2022 godini firma je realizirala nove projekte koji su se odnosili na dodatnu automatizaciju i informatizaciju proizvodnih procese, te obnovu strojnog parka. U daljnjim aktivnostima za 2023/2024. planiramo, između ostalog, izgradnju solarne elektrane”, rekao je Ćutuk.   

U 2022. godini, u sanaciju i rekonstrukciju gradskih ulica, lokalnih puteva i mostova na području općine Jajce, sanaciju i rekonstrukciju javne rasvjete, vodosnadbjevanje i kanalizaciju, rekonstrukciju i izgradnju sportske infrastrukture, izradu prostorno planske dokumentacije uloženo je gotovo 10 miliona KM.

Robert Ćutuk

Izgradnja stadiona „Mračaj“

„Naš cilj je da što kvalitetnije povežemo cestovnom infrastrukturom sva naša naselja sa gradskom zonom. U prošloj godini zgrađeno je i rekonstruisano više od 30 kilometara lokalnih puteva i uloženo više od 6 miliona KM. Nastavili smo i u ovoj godini, a uskoro trebaju početi radovi i na rekonstrukciji gradske ulice Stjepana Tomaševića. Radovi na izgradnji mosta preko rijeke Plive u sklopu kompleksa UP SRC „Mračaj“ u vrijednosti od gotovo 1,3 miliona KM, nastavljeni su i u ovoj godini.“, ističe Hozan.

Kako dalje ističe Hozan,  jedan od najambicioznijih projekata je izgradnja stadiona „Mračaj“ sa 5.000 sjedećih mjesta i pokrivenim tribinama. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija, a sljedeći korak u realizaciji ovog značajnog projekta je finalizacija administrativnih procedura, uključujući dobivanje svih neophodnih dozvola, nakon čega će sve biti spremno za početak izgradnje. 

„Ovaj stadion će imati dalekosežan utjecaj na razvoj sporta u našoj zajednici. U svojoj konačnici to će biti moderan stadion koji će zadovoljavati uslove za takmičenja na najvišem nivou. I nije to izgradnja samo stadiona, to je izgradnja cijelog sportsko-rekreativnog kompleksa. Zato nam je vrlo važana izgradnja mosta Mračaj koji će biti i svojevrsna poveznica sa magistralnim putem M-5 Jajce-Jezero i znatno će se poboljšati infrastruktura, funkcionalnost i bezbjednost, rasteretit će se postojeći izlaz i ulaz u grad, a most Mračaj povezat će i lokalno stanovništvo sa desne i lijeve obale Plive u ovom dijelu grada“,  navodi načelnik Edin Hozan.

Podržali 71 ideju za pokretanje biznisa mladih

Tokom sedam godina Općina Jajce je kroz projekat za najbolje poslovne ideje mladih izdvojila  550.000 KM i podržala 71 ideju za pokretanje biznisa mladih Jajčana i Jajčanki. Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u BiH koja na ovaj način podstiče mlade da se odvaže i otpočnu vlastiti biznis.

„Općina je prepoznala njihove dobre ideje i podržala ih kroz bespovratna sredstva. Također, korištenjem njihovih usluga i kupovinom proizvoda, potiče da se biznis mladih obrtnika širi. Projekat „Najbolje poslovne ideje za mlade“ usmjeren je ka poticaju mladim ljudima da kroz sufinansiranje pokrenu ili razviju vlastiti biznis. Na ovaj način želimo potaći mlade da ne napuštaju svoj grad i svoju zemlju“. naglasio je Hozan.

Poticaji za razvoj kartonske ambalaže

Primjer  mlade i uspješne kompanije koja je koristila poticaje Općine Jajce za razvoj biznisa  je Kartonska ambalaža HEM, osnovana  u decembru 2021.godine. Bave se proizvodnjom kartonskih kutija od kartonske ambalaže i nude širok asortiman proizvoda.

„ Danas imamo na desetine klijenata s kojima odlično sarađujemo. Najvažnije nam je da se naši proizvodi nađu u što većem broju širom BiH i da napravimo brend od našeg kartona i proizvoda. Jedan od ciljeva je svakako i taj da sklopimo ugovore sa većim firmama koje imaju serijsku proizvodnju“, kaže Hamza Meštrovac,direktor Kartonske ambalaže HEM.

Kako dalje navodi  Meštrovac sa Općinom Jajce imaju veoma dobre i korektne odnose kao i sa načelnikom Edinom Hozanom, koji im je uvijek  pružao podršku. „Kroz poticaje smo imali priliku da pokažemo naš  program i potencijal daljnjeg razvoja  firme. Općina je našu ideju dobro primila, jer ovo je takva vrsta proizvoda koji, osim nas, niko nema ne samo u opštini, nego i šire. Želio bih se ovim putem obratiti i svim mladima da ostanu u BiH i da se okušaju u biznisu“, poručio je Meštrovac.

Hamza Mešterovac

Čista petica  za Općinu Jajce

Domaća radinost ALEAA, čiji je vlasnik  Adis Čagalj, bavi se proizvodnjom od drveta, pluta, slame, pletarskih materijala i proizvodnja od pločastih materijala još od 2017. godine, a  izrađuju police, kancelarijski namještaj, stolove….

„Za svaki dogovoreni posao dajemo garanciju na naše proizvode. Za svaku narudžbu izdajemo račune za utrošeni materijal i samu izradu proizvoda. Imamo trenutno dvoje zaposlenih, a pet osoba obučavamo. Klijente imamo širom BiH, a naši zadovoljni kupci su naša najbolja reklama“, kaže Čagalj.

Do sada su ostvarili odličnu saradnju sa Općinom Jajce i sa Udruženjem organizacija porodica šehida i poginulih boraca Jajce, kao i Ministarstvom prostornog uređenja SBK. Ove godine su radili projekte i  za JU Centar za socijalni rad Jajce.

„U narednom periodu namjeravamo zaposliti još pet mladih, a u planu imamo i proširenje poslovnog prostora. Sa Općinom Jajce imamo odličnu suradnju. Na samom početku registrovanja i otvaranja Alee, kao start up-a, dobili smo od njih podršku kao i  novčani poticaj. Ocjena za Općinu Jajce od 1 do 5 je čista petica“, kaže Adis Čagalj.

Adis Čagalj

Općina Jajce fokusirana na nezaposlene mlade ljude

Domaća radinost „Sweet bite“ je osnovana u rujnu 2020. godine, a vlasnica je Marija Deljak iz Jajca. Bavi se proizvodnjom torti i kolača, isključivo po narudžbi i za sve prigode. Sve je više zadovoljnih klijenata koji su prepoznali kvalitet i uslugu ovog malog obrta.

„ Planiram proširiti proizvodne kapacitete uvodeći neke novitete i podići to sve skupa na veću razinu. Nadam se da ću biti u prilici zaposliti još nekoga“, kaže Deljak.

Marija Deljak

Kako dalje navodi Deljak, Općina Jajce joj je  jako puno pomogla u ostvarivanju poslovnih  ciljeva i  dodijelili su joj  bespovratna sredstva pomoću kojih je pokrenula vlastiti biznis.

„Nisam imala nikakvih administrativnih, niti bilo kojih drugih problema prilikom otvaranja obrta. Mislim da je Općina Jajce u ovom trenutku fokusirana na nezaposlene, prvenstveno mlade ljude i da primjenjuju nove metode u organizaciji poslovanja, koje imaju za cilj smanjiti broj nezaposlenih i samim tim migraciju stanovništva“, istaknula je Deljak.

Najbolji primjer potvrde onoga što govori  Deljak je taj da, osim što je  Općina Jajce pomogla  mladima da pokrenu vlastiti biznis, također iznosom od 7.000 KM  subvencionira i njihovo prvo stambeno zbrinjavanje u nastojanjima da ostanu u BiH.