Tema u fokusu

Devleta Pamukčić-Mujabašić, direktorica PZ „ MILK LAND“ Tuzla: Dobitnik brojnih  priznanja za pouzdanost i profesionalnost


Poljoprivredna zadruga “MILK LAND” Tuzla, osnovana  je u avgustu 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili ineresantni mliječnoj industriji.

Danas, ova  uspješna i moderna zadruga koja  posluje po evropskim standardima,  pokriva širu tuzlansku regiju sa 55 registrovanih otkupnih stanica, a dnevno proizvede preko 15,5 hiljada litara svježeg sirovog mlijeka.

Sa Devletom Pamukčić-Mujabašić, direkotricom  PZ MILK LAND Tuzla  u intervjuu za Poslovne novine razgovarali smo o tome koja je tajna uspjeha modernog zadrugarstva i koje su prednosti organizovanog okupljanja farmera u sektoru mljekarstva, priznanjima koje dobijaju za svoj rad, kao i poslovnim planovima i ciljevima za naredni period……  

Možete li ukratko predstaviti PZ MILK LAND  Tuzla?

Poljoprivredna zadruga “MILK LAND” Tuzla osnovana  je u avgustu 2014. godine na inicijativu grupe farmera-proizvođača mlijeka, tačnije četiri osnivača i 750 članova, koji zbog pojedinačne male proizvodnje nisu bili ineresantni mliječnoj industriji kao pojedinci.

Zadruga radi na devet opština i to : Živinice, Banovići, Brčko Distrikt, Kalesija, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Lukavac, Srebrnik.

Poljoprivredna zadruga “MILK LAND” raspolaže sa 55- registrovanom otkupnom stanicom/laktofrizom kapaciteta od 300 litara do 1000 litara svježeg mlijeka. Dnevna proizvodnja svježeg sirovog mlijeka dostiže 15.500 litara sa tendecijom rasta. U liniji otkupa imamo 955 farmera koji su registrovani.

Zadruga posluje po najvišim evropskim standardima. U kolikoj mjeri se to održava na kvalitetu proizvedenog mlijeka i kome ga isporučujete?

Otkupljujemo mlijeko od 955 registrovanih farmera i kontinuirano radimo na povećanju stočnog fonda, proširenju farmi i edukaciji farmera. Ishod adekvatne edukacije i stalne obuke primarnih proizvođača rezultirao je da 99.2% proizvedenog mlijeka pripada ekstra klasi koja ispunjava najviše evropske standarde. Najveći dio našeg mlijeka plasiramo u mljekaru Dukat, a jedan dio isporučujemo i mljekari Duje.

Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta realizovali ste značajnu investiciju u proteklom periodu. Od kolikog značaja je ovaj projekat bio za Vašu zadrugu?

Da, uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta  našim farmerima smo obezbjedili  muzilice, kako bi im olakšali rad i unaprijedili proizvodnju. Također,  nabavili smo i nekoliko laktofriza u kojima hladimo i čuvamo mlijeko, kako bi se održao kvalitet. Zahvaljujući tome je osiguran  napredak u našoj proizvodnji, a za “Milk Land” stvoreni uslovi za nove investicije i razvoj zadruge.

Farmer pours milk into can, in the background of a meadow with a cow.

Koje značajne  projekte ste realizovali u  tekućoj godini?

Realizovali smo smo dva velika projekta  u 2023. godini i to uvoz steonih junica iz Češke gdje smo uvezli novu genetiku na naš teren, povećali proizvodnju i takoreći osvježili liniju otkupa. Također smo u ovoj godini realizovali projekat sufinansiranja proljetne sjetve za naše proizvođače. Obzirom da je bila jako loša godina, pomogli smo na taj način našim proizvođačima oko proljetne sjetve (projekat EUROAGRI4).

Za uspješno poslovanje dobili ste brojna priznanja. Koja je tajna uspjeha modernog zadrugarstva?

Da, MILK LAND je dobitnik brojnih priznanja za pouzdanost i profesionalnost. Time smo pokazali da zadruga može napraviti ozbiljne rezultate, ukoliko se tom obliku organizovanja farmera pristupi menadžerski i na modernim temeljima. Mislim da je najbitnije u cijelom ovom procesu imati pošten odnos prema farmerima, što se vraća kroz trajnu i stabilnu saradnju.

Koje su prednosti organizovanog okupljanja farmera u sektoru mljekarstva?

Između ostalog, naša zadruga obezbjeđuje našim farmerima redovnu  mjesečnu isplatu i kao ishod redovnog mjesečnog primanja imamo svaki dan sve više zainteresovanih članova za proizvodnju mlijeka, jer zadruga faktički obezbjeđuje 955 plata, što je to danas rijetkost. Za svoje kooperante organizujemo i edukativne ekskurzije. Izuzetno je važno da farmeri obilaze velike pogone, odlaze na studijska putovanja, te saznaju više o praksama u Evropskoj uniji. Jer, samo tako možemo rasti i biti konkurentni.

I Vi lično ste za svoj predani rad dobili brojna priznanja, među kojima je i nagrada za najuspješniju ženu godine u BiH u sektoru poljoprivrede za 2020. Koji su Vaši planovi za naredni period?

Moj jedini cilj je osnažiti još više zadrugu i pomoći poljoprivredim proizvođačima. Dosadašnja zalaganja su isplatila i vremenom naša zadruga je postala jedna od najjačih zadruga na Tuzlanskom kantonu, bez ikakvih dugovanja i kreditnih zaduženja. U zadruzi njegujemo čist, korektan i transparentan odnos, tako da se svaki proizvođač osjeća kao član jedne velike porodice. MILK LAND u narednom periodu planira da nastavi sa proširenjem proizvodnje i tržišta, nastaviće i sa ulaganjem u dalji razvoj poslovanja, a posebnu pažnju zadruga će, kao i dosad, posvetiti farmerima.