Novosti

Od 9. do 12. oktobra Evropska sedmica regija i gradova u Briselu


Gradske vlasti austrijske metropole u saradnji sa svojim Međunarodnim uredima u Centralnoj i Istočnoj Evropi od 9. do 12. oktobra najavljuju Evropsku sedmicu regija i gradova u Briselu kao izvanrednu priliku za razmjenu ideja, rješenja i znanja u okviru Evropske strategije za Dunavsku regiju.

Ovaj godišnji događaj sa mogučnošću virtuelnog učešća jedna je od glavnih platformi za razmjenu iskustava u evropskoj kohezionoj politici te služi kao mjesto za argumentirane rasprave i dijalog između političkih lidera, stručnjaka i praktičara, potičući inovativna rješenja i jačajući kapacitete za provedbu kohezijske politike EU.

Prošle godine održana su 272 sastanka kojima je prisustvovalo oko 20.000 učesnika. Zahvaljujući sastancima moguće je razviti nove ili ojačati postojeće veze između regiona i gradova.

Ove godine će se na četiri evropska primjera istaknuti kako građani mogu raditi zajedno u pametnim zajednicama kako bi povećali atraktivnost regija i ojačali svoje kapacitete za zadržavanje talenata.

Osiguranje kvalitetne zdravstvene zaštite je sve veći izazov u vrijeme preopterećenih zdravstvenih sistema i nedostatka osoblja. Prekogranična saradnja i digitalizacija pomoći će u izgradnji zdravstvenog sistema usmjerenog na pacijente širom Evrope. Pomoću dva praktična primjera, od kojih je jedan iz Donje Austrije, razgovaraće se o potrebi pravnog okvira za administrativnu saradnju, tehničku opremu i društveno-kulturne izazove.

Gradsko vijeće Beča, koje je uključeno u upravljanje makroregionalnom strategijom EU za Dunavski region ili Dunavskom strategijom, organizator je i godišnjih događaja u predsjedavanju EUSDR-om (ovaj put u Sloveniji), a to su 10. Danube Participation Day: Jačanje saradnje i angažmana u Dunavskoj regiji i 12. Godišnji Forum Strategije EU za Dunavsku Regiju: Održivost i saradnja za budućnost.

Austrija će predsjedavanje Dunavskom strategijom EU od Slovenije preuzeti u novembru 2023. do decembra 2024. godine, pa bi se dalji događaji trebali održavati u Beču.