Auto

Stanje elektromobilnosti u BiH predstavljeno na Međunarodnom kongresu nove mobilnosti u Lodzu, Poljska


Na poziv članica GEVE – Međunarodne asocijacije vozača električnih vozila i EV Klub Polska, u ime Udruženja za elektromobilnost, Anela Karahasan prezentirala je stanje elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini – između prilika i barijera na Međunarodnom kongresu nove mobilnosti, održanom od 26. do 28.09.2023. godine u Lodzu, Poljska.

Kongres nove mobilnosti u Lodzu, svečano je otvoren pod motom „vrijeme održive mobilnosti je sada“. Tokom 3 dana, Kongres je okupio  vodeće lidere iz svijeta elektromobilnosti na jednom mjestu, tačnije oko 1.500 učesnika iz cijelog svijeta, koji su imali priliku na 5 paralelnih pozornica čuti oko 250 različitih tema, predstavljenih od strane 400 govornika i panelista. U okviru ovogodišnjeg Kongresa, organiziran je i najveći regionalni sajam tehnologija nulte emisije u transportu, namijenjen dobavljačima i kupcima rješenja za e-mobilnost iz cijele Europe, a na kojem je učešće uzelo oko 200 izlagača. Također, premijerno ovom prilikom za tržište Poljske predstavljen je Ford Explorer. Osim Forda premijere su imali i Hyundai, BMW, Iveco, a predstavljeno je i prvo Poljsko dostavno električno vozilo.

O samom značaju ove konferencije govori i prisustvo predstavnika AVERE – jedinog Evropskog udruženja za elektromobilnost koje predstavlja i zagovara razvoj elektromobilnost u ime privrede, akademske zajednice i korisnika električnih vozila.

Uprkos potpuno drugačijem stanju i pomacima elektromobilnosti u BiH, zabilježeno je veliko interesovanje za BiH, naročito u domenu turističkog potencijala električnim vozilima u i kroz BiH. Također i tokom panel diskusije: „Električni momentum: korisnici električnih vozila na čelu transformacije” srdačno su pozdravljeni svi ostvareni rezultati u BiH od strane predstavnika AVERE i članica GEVE iz Norveške, Nizozemske, Francuske, Austrije, Poljske, Slovenije, Mađarske i Francuske, gdje su istaknuli da rezultati BiH iako minimalni, su itekako značajni obzirom na brzinu kojom su se desile promjene, te da je BiH krenula istim stopama razvoja elektromobilnosti poput ostalih zemalja Evropske unije, iako je to trenutno sporijeg tempa, zbog nerazvijene infrastrukture. Također, pozdravljeni su novi poslovni modeli, nova radna mjesta i inovacije koje je elektromobilnost donijela  BiH, prezentiranim prvim domaćim „made in BiH“ dostavnim električnim vozilom  i električnim biciklom.

Tokom Kongresa nove mobilnosti u Lodzu razgovarano je o baterijama, reciklaži, novim potrebnim znanjima i vještinama, potencijalu hidrogena, digitalnoj budućnosti, pametnim gradovima, zelenoj ekonomiji, finansijskim modelima i ostvarenju postavljenih klimatskih ciljeva prema AFIR-u, uštedama, te „zelenoj floti“ odnosno animiranju privrede na korištenje ekološki prihvatljivih vozila. Posebna pažnja pridata je izazovima i potrebama sa kojima se suočavaju žene pri vožnji električnim vozilima i punjenju istih, a u cilju poticanja na neophodne izmjene na tržištu danas, za bolje i sigurnije sutra, žena vozača električnih vozila.

U zaključku Kongresa istaknuto je da uprkos brojnim izazovima, tržište održivog transporta u Evropi i širom svijeta dinamično raste. Broj električnih vozila i stanica za punjenje u stalnom je porastu. 2023. godine na snagu stupaju revolucionarni pravni propisi za sektor e-mobilnosti u EU. Svaki naredni mjesec približava se sve više postavljenim rokovima navedenim u paketu „Fit for 55“.

Metaforički, Kongres nove mobilnosti u Lodzu, zatvoren je konstatacijom: „Ledeno doba je završeno“.