Turizam i ekologija

Hercegovina doživljava procvat turizma


U prvih osam mjeseci ove godine turisti su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ostvarili 377.257 noćenja i 165.961 dolazak, odnosno 7,9 posto više noćenja i 13 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani

“Broj dolazaka turista u ovoj je godini veći za 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine kada je ostvareno 146.564 dolazaka, dok je broj dolazaka inozemnih gostiju (109.806 ) veći za 29 posto u odnosu na lani”, potvrdio je Feni viši stručni suradnik Turističke zajednice HNK Ramiz Bašić.

U istom razdoblju, broj noćenja veći je za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je ostvareno 349.459 noćenja s tim da je broj noćenja stranih turista (248.006 ) u promatranom razdoblju tekuće godine veći za 17 posto.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, turisti u Neumu ostvaruju u prosjeku tri noćenja, u Međugorju 2,5 dok se najmanje zadržavaju u Mostaru gdje ostvare 1,5 noćenje.

Viši stručni suradnik Turističke zajednice HNK napominje da u Mostar dolazi i veliki broj turista s jadranske obale i iz Međugorja putem jednodnevnih izleta te da oni nisu evidentirani, jer ne ostvaruju noćenja.

Kako naglašava, oni su značajni zbog turističke potrošnje koju ostvaruju (vinjete, potrošnja u restoranima, kupovina suvenira, ulaznica u muzeje i dr.)

Kada su u pitanju turistički pokazatelji za Mostar, Neum i Međugorje, najveći porast broja dolazaka ostvario je Mostar i to za 17 posto.  

“Broj dolazaka u Mostar u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 59.078 i taj je broj veći za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad je ostvareno 50.436 dolazaka”, ističe Bašić pa nadodaje da broj noćenja iznosi 86.712 i veći je za 11 posto.

U istom razdoblju Međugorje je posjetilo 23.797 turista, tj. 14 posto više nego prošle godine, dok broj noćenja iznosi 56.416, što je za 13 posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine kad je ostvareno 50.536 noćenja.

Broj dolazaka u Neumu u razdoblju siječanj-kolovoz 2023. godine iznosi 72.507, odnosno više za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je ostvareno 64.543 dolazaka, dok je broj noćenja povećan za 3 posto.

“Turistička zajednica HNK nema podatke o ostvarenoj zaradi od turizma, ali s ovogodišnjom turističkom sezonom možemo biti itekako zadovoljni zbog povećanja dolazaka i noćenja, a naročito povećanjem broja dolazaka i broja noćenja stranih turista što je, naravno, za turistički sektor veoma važno”, kazao je Bašić, koji je ovu sezonu nazvao dobrom.

“Za ovu sezonu možemo reći da vjerojatno neće biti rekordna (sačekat ćemo kraj godine pa usporediti rezultate s 2019. godinom), ali se može reći da je bila dobra”, napomenuo je.

Što se tiče očekivanja do kraja godine, kaže da su i ona pozitivna.

“Trenutno imamo i izuzetno lijepo vrijeme što pogoduje grupnim posjetima i posebno kategoriji starijih osoba da posjete naše destinacije, kao i naravno i drugim kategorijama”, istaknuo je za kraj viši stručni suradnik Turističke zajednice HNK.