Novosti

U UPFBiH održan prvi trening za kompanije o provedbi mjera zaštite na radu


U okviru realizacije projekta “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu”, kojeg realizira Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine uz podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, u prostorijama UPFBiH održan je prvi trening u okviru obuke za kompanije iz Federacije BiH o primjeni Zakona o zaštiti na radu FBiH.

Prvi trening organiziran je za kompanije koje se bave uredskim poslovanjem i špedicijom, a treningu su prisustvovali predstavnici više od 20 kompanija, članica UPFBiH, ali i onih koje nisu članice.  

“U okviru edukacije stručnjaci za zaštitu na radu upoznali su predstavnike kompanija iz oblasti uredskog poslovanja i špedicije sa informacijama vezanim za provođenje mjera zaštite na radu, specifičnim zahtjevima za ove djelatnosti, načinima primjene  odredbi novog Zakona o zaštiti na radu u FBiH. Cilj provođenja edukacije je pomoći kompanijama da na adekvatan način i u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu FBiH provedu mjere zaštite na radu, ali i definiranje glavnih izazova i potreba koje proizlaze iz provedbe ovog Zakona i podzakonskih akata. Ovaj trening je i podrška kompanijama kako bi kroz obuku i savjetovanje uskladile svoje poslovanje sa novim zakonom. Na interaktivnom treningu razmijenjena su iskustva kompanija u provedbi mjera zaštite na radu, ali i razgovarno o problemima sa kojima se susreću u provedbi Zakona o zaštiti na radu FBiH kao i podzakonskih akata iz ove oblasti.  Kroz ovaj i naredne treninge ćemo nastojati generisati ključna pitanja koja će biti razmatrana na okruglom stolu koji će se održati u drugoj polovini novembra”, istaknuo je direktor UPFBiH Mario Nenadić.

Naredni trening održat će se 19.10.2023. godine za kompanije iz metalske industrije. Sedam dana kasnije, 26.10.2023. godine održat će se trening za kompaniju iz oblasti drvne industrije. Za sektor hemijske industrije trening će se održati 2.11.2023. godine, dok će za kompanije iz oblasti građevinske industrije trening biti organiziran 9.11.2023. godine.

Svi treninzi će početi u 09:00 sati, a održat će se u prostorijama Poslovno-obrazovnog centra Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Maršala Tita 6, Sarajevo.

Iz UPFBiH pozvali su članice Udruženja, ali i kompanije koje nisu članice da prijavu učešće svojih predstavnika na ovim treninzima.

Sve kompanije zainteresirane za treninge mogu prijaviti svoje predstavnike na mail adresu: [email protected]  ili broj telefona 033 552 460

U okviru projekta “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu” razvijen je ovaj sveobuhvatni trening koji će u kasnijoj fazi biti integriran u help desk. 

Projekat “Uspostava help deska za upravljanje zaštitom na radu”se provodi u sklopu projekta “EU4Business Recovery” koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode ga GIZ, MOR i UNDP. EU4BusinessRecovery podržava Bosnu i Hercegovinu u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemijom COVID-19.  Za više informacija posjetite www.eu4business.ba .