Svijet

Zabrana dizelskih i benzinskih vozila u centru Stockholma od 2025. godine


Stockholm cilja postati prvi veliki glavni grad s zabranom benzinskih i dizelskih vozila u centru radi smanjenja zagađenja i buke

Od 2025. godine, 20 blokova užeg gradskog područja Stockholma, koji obuhvaćaju finansijske i glavne trgovačke četvrti, bit će ograničeno samo na saobraćaj električnih vozila.

Odluka o proširenju zone bit će donesena početkom 2025. godine.

“Danas zrak u Stockholmu uzrokuje da bebe imaju plućne probleme, a starije osobe prerano umiru. Moramo eliminirati štetne ispušne plinove iz benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambicioznije područje s niskim emisijama dosad”, kazao je Lars Stromgren, gradski dogradonačelnik za saobraćaj.

Brojni su gradovi uveli ili uvode programe za rješavanje problema onečišćenja zraka, ali Stockholm ide dalje od većine. Pariz, Atina i Madrid zabranili su samo dizelske automobile, a London ima sistem naplate koji pokriva motore s izgaranjem koji najviše zagađuju okoliš.

“Mnogi su gradovi uveli zone s niskim emisijama u kojima je dopušteno voziti automobile s visokim emisijama ako plate pristojbu”, rekao je Stromgren, a prenosi Air Quality News. “Stockholmski model je dalekosežniji. Automobili na benzin i dizel su zabranjeni, točka. To je više ‘ultra’ od zone ultra-niskih emisija u Londonu.

“Odabrali smo područje gdje je veliki broj biciklista i pješaka svakodnevno izložen nezdravom zraku. To je također dio grada koji je dom kompanijama koje razmišljaju unaprijed i koje žele predvoditi prijelaz u održiviju budućnost”, kazao je.