Novosti

Poskupljenje plina zbog dešavanja na Bliskom istoku


Dešavanja na Bliskom istoku dovela su do nestabilnih cijena prirodnog plina u Evropi. Cijena prirodnog plina nizozemskog TTF-a skočila je za 41 posto.

Osim toga, Američki naftni gigant Chevron Corp zaustavio je proizvodnju na svom polju prirodnog plina Tamar u blizini sjeverne obale Izraela.

Vjeruje se da polje Tamar sadrži više od 300 milijardi kubnih metara plina, što je ekvivalent godišnjem uvozu prirodnog plina u Evropu. Polje osigurava 70 posto energetskih potreba Izraela za proizvodnju električne energije, navodi Chevron.

Dugotrajno zatvaranje bi rezultiralo padom izvoza izraelskog plina susjednim zemljama, uključujući Egipat, koji i sam obezbjeđuje izvoz plina na evropsko tržište.

Ove godine se očekuje da će egipatski izvoz biti 7,5 miliona tona, a većina će biti namijenjena Evropi i Turskoj. Zemlja planira da nastavi izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) ovog mjeseca.

Cijene plina u Evropi također su skočile nakon vijesti da je oštećen morski plinovod Balticconnector na dijelu između Finske i Estonije.

Curenje je rezultiralo privremenim zatvaranjem cjevovoda, a popravci bi mogli trajati nekoliko mjeseci.