IT i Tehnologija

Skoplje i Sarajevo se ističu kao vrhunski gradovi za digitalne nomade


Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, zaslužio je titulu najboljeg europskog grada za digitalne nomade, a slijede ga Sarajevo i Kišinjev, prema britanskom časopisu Time Out.

Kako je pandemija COVID-19 promijenila način na koji ljudi rade i putuju, mnogi sada rade od kuće, a neki na daljinu iz različitih zemalja. Ovo je postao novi način života.

Stručnjaci za putovanja iz kreditne tvrtke Norton Finance procijenili su 184 zemlje, vagajući faktore kao što su prosječna stanarina, režije, troškovi prijevoza, hrane, teretane i interneta, zajedno s troškovima povratnih letova iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako će, naravno, varirati ovisno o tome iz kojeg dijela svijeta putujete, ostali faktori daju prilično sveobuhvatnu analizu pristupačnosti mjesta, a na prvom mjestu je Skoplje u Sjevernoj Makedoniji, prema na Time Out.

– Grad je notorno vrijedna turistička destinacija, popularna po svojim arheološkim nalazištima i uličnoj hrani. Vrijednost javnog prijevoza jedan je od razloga zašto je Skoplje tako dobro ocijenjeno, budući da je mjesečna karta za javni prijevoz enormnih osam puta jeftinija od ekvivalenta u Londonu.

Drugo mjesto na listi Norton Financea osigurava glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, gdje prosječna cijena najma jednosobnog stana u centru grada iznosi pristupačnih 275 eura mjesečno.

U međuvremenu, Kišinjev u Moldaviji zauzeo je treće mjesto. U ovom gradu pola litre košta skromnih 1,3 eura, što ga čini atraktivnim odredištem za digitalne nomade koji štede novac.

Sofija, glavni grad Bugarske, i Bukurešt, glavni grad Rumunjske, zauzimaju četvrto i peto mjesto. Beograd, glavni grad Srbije, osigurao je šesto mjesto. Kopenhagen i Dublin smatraju se jednima od najnepovoljnijih europskih gradova za digitalne nomade