Tema u fokusu

Tomislav Bošnjak, menadžer prodaje u Energo d.o.o. Posušje: Prosumeri će donijeti velike promjene u energetskom sektoru BiH


Kompanija Energo d.o.o. Posušje, koja  uvozi i prodaje opremu za solarne sisteme poznatih svjetskih proizvođača za BiH i Jugoistočnu  Evropu, već  je za devet mjeseci 2023. ostvarila rekordne poslovne rezultate i otvorila novu firmu Energo Solar d.o.o. u Sarajevu.

Osim toga, započeli su i realizaciju  ukupno 50 MW projekata u  oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), od kojih barem polovinu planiraju realizirati do kraja 2023., a uskoro će predstaviti i novu online platformu za građanstvo.

Prema riječima Tomislava Bošnjaka, menadžera prodaje Energo d.o.o. Posušje i izvršnog direktora Energo Solar d.o.o. Sarajevo, značajan porast svijesti o OIE i predstojeće usvajanje seta energetskih zakona u FBiH, pridonijelo je ogromnom interesu za energetski sektor među malim i velikim potrošačima električne energije.

“Energo d.o.o. Posušje  je u tekućoj godini ostvario značajan rast u odnosno na prošlu godinu koja je bila rekordna do sada, a porast prihoda iznosi čak 110%.  I Energo d.o.o. Posušje, kao i naša novoosnovana firma Energo Solar d.o.o. Sarajevo uspješno ispunjavanju potrebe svih naših kupaca zahvaljujući stručnom managementu i predanom radu naših zaposlenika, kojima moramo zahvaliti na ovom stabilnom trendu porasta prihoda posljednjih godina”, naglasio je Bošnjak.

Koje najznačajnije projekte ili investicije ste realizirali za devet mjeseci 2023., kao i u protekloj godini?

Za nas je 2023.  jako izazovna za poslovanje, jer smo započeli ukupno 50 MW projekata, od kojih barem polovinu planiramo realizirati do kraja godine. Obzirom na rastuće zanimanje za prosumerske sustave, očekujemo i da će se broj projekata uvećati do kraja godine, jer napokon će sva fizička lica moći biti dio zelene tranzicije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također, za nas izuzetno važan projekt  je bio i otvaranje naše nove kompanije Energo Solar d.o.o. Sarajevo sa sjedištem na lokaciji Džemala Bijedića 202, gdje imamo moderni showroom sa proizvodima za koje smo ekskluzivni uvoznik za BiH.

Kada očekujete usvajanje Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH i koje benefite će donijeti?

Nažalost, Zakon o OIEiEK FBiH koji se odnosi na tzv. prosumere još nije usvojen, ali je na korak do usvajanja. Nadamo se što skorijoj sjednici Zastupničkog doma FBiH da usvoji tekst Zakona, kako ga je usvojio Dom naroda parlamentarne skupštine Federacije BiH.

Benefiti su ogromni, naravno, ono o čemu se najviše razgovara jesu upravo prosumeri, nova kategorija proizvođača-potrošača, koja će uveliko pridonijeti isplativosti on-grid elektrana za kućanstva i za poduzeća.

Fizička lica (kućanstva), kao i pravne osobe će moći višak proizvedene energije plasirati u javnu mrežu, te kroz zakonske novitete zvane energetski i monetarni kredit, odnosno višak energije će moći ili preuzeti kroz svojevrsnu kompenzaciju od nadležne distribucije ili za određeni iznos ući u pretplatu kod iste.

Novosti su također i energetske zajednice, gdje će se proizvođači moći grupirati odnosno nastupati zajedno na tržištu obnovljivih izvora energije i zajedno graditi postrojenja, kao i FIT i FIP aukcije vezane za otkup električne energije. Oba postupka dodjele poticaja provode se putem konkurentnog javnog postupka aukcija, kojeg provodi Operator za OIE i efikasnu kogeneraciju, a koji bi direktno trebali utjecati na pravedniji način raspodjele poticaja.

Da li je  „papirologija“ potrebna za proizvodnju i prodaju električne energije  iz OIE  i dalje jako komplicirana, a institucije  relativno spore i kako sve ubrzati?

Usvajanjem Zakona o električnoj energiji FBiH i zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH 31.07.2023. godine je svakako došlo do izmjene i pojednostavljenja procedura pri ishođenju potrebnih dozvola za proizvodnju i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora. Velika novost je svakako što za projekte do i uključivo jednog megavata više nije potrebna energetska dozvola od FMERI. Nažalost administracija je i dalje dosta spora, kako zbog ljudskog faktora, tako i zbog toga što su pojedine bh. institucije dočekale nespremne početak energetske tranzicije. Rješenje svakako vidimo u zapošljavanju novih stručnih kadrova, kao i u educiranju postojećih, baš kao što činimo mi u privatnom sektoru.

Koje su prednosti izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i u kolikoj mjeri je investicija  isplativa?

Obzirom da se trenutno isključivo bavimo solarnim elektranama, a koje čine i 90% interesne sfere oko obnovljivih izvora električne energije u BiH, naročito za prosumere mogu reći da je izgradnja postrojenja ne samo dobra za okoliš već i za osobne financije naših građana i poduzetnika. Izgradnjom solarnih postrojenja u sustavu prosumera, svakako postoje ogromni financijski benefiti koji se ogledaju u tome da je rok isplate investicije za solarnu elektranu od 4-6 godina (računajući trenutnu cijenu kWh), a u slučaju poskupljenja električne energije rok otplate investicije će se i smanjiti, a poskupljenje je i izgledno obzirom da imamo relativno jeftinu opskrbu električnom energijom u odnosu na zemlje u regionu. Obzirom da Energo i Energo Solar daju 25-30 godina garancije na linearnu proizvodnju solarnog postrojenja, te da je prosječni životni vijek solarnih postrojenja i duži, neminovno je da će svi vlasnici solarnih postrojenja 20 godina koristiti skoro besplatno električnu energiju. Također, europske institucije ulažu ogromna sredstva u prelazak na čistu energiju, svim ulagačima u BiH će biti dostupna razna bespovratna sredstva koja uveliko mogu smanjiti vlastito ulaganje u solarna postrojenja. Ulaganje u energiju se isplati u svakom slučaju.

Primarni fokus Vaših kompanija je prodaja solarne opreme.  Koje još proizvode kupci mogu naći u Vašem  asortimanu?

Primarni fokus naših kompanija svakako jeste prodaja solarne opreme. Energo i Energo Solar nude od projektiranja, instalacije pa sve do ishođenja potrebnih dozvola za sve veličine i vrste solarnih elektrana. Osim toga,  Energo i Energo Solar nude i izgradnju solarnih postrojenja po principu ključ u ruke, odnosno vodimo projekt od ideje do realizacije za naše kupce. U našem prodjanom asortimanu  u ponudi također imamo i vrhunske FujiAir klima uređaje, toplotne pumpe raznih proizvođača, baterijske sustave, odvlaživače/pročišćivače zraka, punjače za električna vozila i slične proizvode koji služe u poboljšanju energetske efikasnosti i uštede energije.

Kakvi su Vaši poslovni planovi i očekivanja do kraja  2023. i u narednoj godini  ?

Planovi su svakako ambiciozni, širimo poslovnu mrežu u Bosni i Hercegovini, zapošljavamo nove stručne i mlade ljude, te aktivno sudjelujemo u sprječavanju ružnog fenomena odlijeva mozgova iz BiH.

Uskoro planiramo pokrenuti edukacije o prednostima obnovljivih izvora energije, te predstaviti novu online platformu koja će građanima pružiti sve informacije kako da svoj dom učine energetski efikasnim i uštede novac kroz dugoročna ulaganja. Svakako očekujemo daljnje aktivno sudjelovanje institucija na svim razinama kako bi olakšali administrativne procedure prilikom izgradnje solarnih postrojenja.