Energetika

Simbolično obilježavanje završetka radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti na Zgradi Pravosudnih institucija FBiH


U Sarajevu je simboličnom ceremonijom obilježen završetak radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti na Zgradi Pravosudnih institucija Federacije Bosne i Hercegovine.  Ovo je jedan od 20 objekata javne namjene na području Kantona Sarajevo na kojima su implementirane mjere energetske efikasnosti u okviru ”Projekta energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu” (BEEP) i Dodatnog financiranja AF BEEP, koji se provodi od 2015. godine. Projekt je do sada omogućio obnovu 89 zgrada javne namijene, sa posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije.

Ovom prilikom ministar prostornog uređenja Željko Nedić istaknuo je: “Prema raspoloživim podacima, prosječna potrošnja energije u javnim zgradama u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka Europske unije (EU), što ih kategorizira kao energetski neefikasne zgrade. Prema preliminarnim rezultatima popisa, koji trenutno provodi Ministarstvo, u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi se više od 4.000 objekata javne namjene i za više od 50% ovih objekata potrebno je implementirati mjere energetske učinkovitosti. To predstavlja značajan potencijal za uštede energije i stvaranje boljih uvjeta za korisnike objekata.”

U sklopu ovog projekta, Zgrada Pravosudnih Institucija Federacije Bosne i Hercegovine je obnovljena s fokusom na energetsku efikasnost, što je rezultiralo ulaganjem od oko dva milijuna i sto četrdeset tisuća KM. Očekivana godišnja ušteda energije u ovom objektu nakon implementacije mjera iznosi 613.538,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god.