Novosti

Zapadnom Balkanu šest milijardi eura, ali tek nakon reformi


Predsjednik Evropske komisije Ursula Fon der Lajen izjavila je da je u planu investicioni paket za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura, koji će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme neophodne za pristupanje EU

Fon der Lajenova je na konferenciji za novinare u Tirani, gdje se održava Samit Berlinskog procesa, poručila da će te reforme približiti zapadni Balkan EU, a da će region postati atraktivniji za investitore.

Investicioni paket se sastoji od dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u zajmovima. Međutim, novac će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme. Dakle, to je uslovno. Odlično funkcioniše u EU i vjerujem da će funkcionisati na zapadnom Balkanu“, poručila je Fon der Lajenova.

Ona je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja zapadnog Balkana i EU i da je za članstvo potrebno sprovesti reforme.

Novi plan za ekonomski rast zapadnog Balkana ima potencijal da udvostruči vrijednost ekonomija zapadnog Balkana u ovoj deceniji“, rekla je Fon der Lajenova.

Ona je navela da se plan sastoji od četiri tačke – pristup zemalja zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU u ključnim oblastima, formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, sprovođenje reformi i povećanje investicija EU u zapadni Balkan ukoliko neophodne reforme budu sprovedene.

Zajedničko regionalno tržište zemalja zapadnog Balkana će povećati BDP regiona za 10 odsto“, rekla je Fon der Lajenova.