U fokusu

Liu Zhidong, CEO PowerChina/Sinohydro u BiH: Bosna i Hercegovina je inspirativno mjesto za poslovanje


Razgovarala: Amela P.

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za svoj razvoj. POWERCHINA/Sinohydro sudjeluje u inozemnim projektima, uspostavlja veze kroz infrastrukturne i energetske projekte, služi lokalnom stanovništvu za život, ispunjava društvene odgovornosti te raste i razvija se zajedno sa zemljama u kojima se projekti nalaze kroz praktične akcije.

Bosna i Hercegovina, kao dio Evrope, je atraktivno tržište za nas. Evropa je region koji se razvija i modernizuje, a BiH ima značajne potrebe za projektima u oblasti infrastrukture, transporta i energetike. Kina je postigla impresivan ekonomski razvoj upravo kroz ulaganje u infrastrukturu i energetiku, i POWERCHINA/Sinohydro vidi sličan potencijal za BiH. U sinergiji između nas i lokalnih partnera, prednosti za POWERCHINA/Sinohydro su ne samo da dijelimo svoje znanje, već i što učimo jedni od drugih. Razmjena ideja i pristupa donosi nove perspektive i omogućava nam da pronađemo najbolje moguće rješenje za izazove. Učenje iz različitih kultura i iskustava obogaćuje organizaciju i jača sposobnost da se prilagodimo različitim okruženjima. POWERCHINA/Sinohydro želi da izgradi bolje budućnost sa lokalnim partnerima, kaže generalni direktor PowerChina/Sinohydro u BiH Liu Zhidong.

Projekti i nagrade

Iza Vas su brojni veliki projekti širom svijeta. Možete li izdvojiti neke od najvažnijih?

POWERCHINA/Sinohydro pruža usluge na jednom mjestu za globalne klijente, nudi investicije i financiranje, projektiranje dizajna, inženjersku konstrukciju, proizvodnju opreme i upravljanje menadžmentom za čistu i niskougljičnu energiju, vodne resurse, ekološku izgradnju i infrastrukturu. Projekat željeznice E75 u Poljskoj značajno je unaprijedio željezničku infrastrukturu Poljske, transformišući je u dvotračni elektrifikovani sistem sa projektovanom brzinom od 200km/h. Ostavili smo značajan trag u transportnoj mreži u Srbiji, sa obilaznicom oko Beograda projektovanom za brzinu od 120km/h, koja značajno utiče na smanjenje saobraćajnih gužvi u i oko Beograda. Projekat Poplavnog puta u Vroclovu obuhvatio je proširenje rijeke na dužini od 11 kilometara, konstruisanom za efikasno upravljanje poplavama. U oblasti održive energije, projekat Koncentrisane solarne energije od 150 MW u Maroku je lider. Projekat ima najveći kapacitet u svijetu i dobio je prestižne nagrade, ističući našu snažnu posvećenost društvenoj odgovornosti.

Na koje ste najponosniji?

Izdvojit ću dva svjetska projekta na koja smo posebno ponosni. POWERCHINA je jedan od glavnih izvođača najveće hidroelektrane na svijetu “Tri klisure”, sa impresivnim kapacitetom od 22.500 MW. Izuzetno smo zadovoljni i postignućima u BiH. Osim izgradnje hidroelektrane Ulog, mosta Počitelj na koridoru 5C, želimo istaći investiciju u obnovljive izvore energije, tačnije vjetropark Ivovik, čija se izgradnja očekuje uskoro. Biće to najveći vjetropark u BiH.

Savladavanje barijera

Jeste li generalno zadovoljni načinom na koji ste primljeni i načinom na koji ova zemlja funkcionira?

Na tržištu BiH prisutni smo više od deset godina, što nas čini dijelom ove zajednice i svjedocima različitih ekonomskih, ali i društvenih izazova kroz koje je zemlja prolazila. U kineskoj kulturi postoji poslovica koja kaže Kad si dugo vremena gost u kući, postaješ član porodice. Ova mudrost zapravo kaže da vrijeme i prisutnost igraju ključnu ulogu u izgradnji dubokih i bliskih odnosa. S ponosom možemo reći da smo se u BiH osjećali upravo kao takvi gosti, koji su tokom godina postali članovi zajednice. Iako svi akteri na ovom tržištu dobro poznaju zahtjevan i često ograničavajući u pogledu brzine poslovanja administrativni okvir, mi smo optimistični u vezi budućeg razvoja BiH. Ova zemlja ima potencijal za rast i napredak, posebno u oblastima kao što su obnovljiva energija i infrastruktura. Potpuno smo spremni ulagati u ove sektore s ciljem aktivnog doprinosa ekonomskom prosperitetu zemlje.

Kakve su barijere pred stranim kompanijama u našoj zemlji i koja je Vama bila najteža za preći?

Jedna od najtežih barijera koju smo morali preći, za nas je bila administrativna kompleksnost. Dugotrajni procesi za dobijanje dozvola prilikom razvoja projekta, zahtijevali su strpljenje i resurse. Kroz dugotrajno iskustvo, kreirali smo modele za savladavanju tih izazova putem temeljnog razumijevanja pravnog okvira u kojem djelujemo kao i značajno ulaganje u obuku i profesionalni razvoj lokalnih zaposlenika u našoj kompaniji. Njihova predanost i stručnost su nezamjenjivi resursi koji nam pomažu da uspješno surađujemo s lokalnim partnerima i vlastima te ostvarimo održiv rast.

Po čemu se način poslovanja ovdje razlikuje od načina poslovanja na drugim tržištima?

Poslovanje u Bosni i Hercegovini zahtijeva poseban pristup iz nekoliko razloga. Prvo, trebali bismo napustiti domaći način razmišljanja, u skladu s važećim zakonima lokacije projekta i međunarodnim pravilima kako bismo dobro obavili posao prevencije rizika. Stoga, temeljno razumijevanje lokalnih pravnih okvira postaje imperativ kako bismo osigurali poštivanje propisa. Drugo, važno je razumijeti lokalni kulturu i jezik. Razumijevanje i poštivanje njihovih specifičnosti ključno je za ostvarivanje poslovnog uspjeha. Naposljetku, trebali bismo održavati tržišnu oštroumnost u svakom trenutku i identificirati tržišne i projektne rizike i neizvjesnosti. Stoga, kao multinaacionalna korporacija, jako smo osjetljivi na ove faktore i prilagođavamo svoje strategije kako bismo održali uspješno poslovanje u Bosni i Herceg