BiH

Njena Ekselencija Helena Lagerlöf, ambasadorica Švedske u BiH predala akreditivna pisma Željku Komšiću, predsedavajućem Predsjedništva BiH


Ambasadorica Lagerlöf iskoristila je priliku da istakne kako jaki i odlični bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Švedske postoje duže od tri desetljeća.

Naše veze su zasnovane na bh. dijaspori od preko 100,000 građana koji žive u Švedskoj, na našoj finansijskoj podršci procesu EU integracija Bosne i Hercegovine, te povećanoj trgovinskoj djelatnosti sa švedskim kompanijama koje investiraju u ovu zemlju,” naglasila je ambasadorica Lagerlöf, istakavši da se ključni dio švedske podrške ostvaruje kroz razvojnu suradnju. “S ponosom mogu reći da smo mi jedan od glavnih bilateralnih donatora u Bosni i Hercegovini i najveći među državama članicama EU, sa godišnjim doprinosom od oko 20 miliona eura.”

Švedska je također pozdravila odluku da se Bosni i Hercegovini dodijeli EU kandidatski status, što je ambasadorica Lagerlöf opisala kao “ogromnu priliku ali i ogromnu odgovornost.”

Kandidatski status je propraćen i sa većim očekivanjima kada je riječ o uspostavljanju bolje funkcionalnosti državnih institucija, usklađivanja sa vanjskom politikom EU i napretku pri provođenju reformi EU. Ne postoje prečice. Vi određujete tempo, a mi ćemo stajati uz vas i podržavati vas,” naglasila je, dodavši da je posvećenost zajedničkim evropskim vrijednostima i dalje važan osnov bilateralnih odnosa između Švedske i Bosne i Hercegovine, te da će to ostati i u budućnosti.